OnderhoudNL: groei wordt zichtbaarder met plannen 2015
Bouwnieuws | Bewerkt door redactie, Bron: ANP Press Support
Geplaatst: 17-09-2014
 Beeld: OnderhoudNL
OnderhoudNL ziet de groei zichtbaarder worden met de kabinetsplannen voor 2015. Voorzitter Ruud Maas: 'Het kabinet heeft veel bereikt op het gebied van hervormingen. Wij zien dankzij de hervormingen nieuwe kansen die we samen met de overheid willen aanpakken. Dat zal leiden tot een betere aanpak van die enorme bouwopgave in de bestaande bouw. En tot herstel van de schilders- en onderhoudsbedrijfstak'.
OnderhoudNL is tevreden over de handhaving van het lage btw-tarief op arbeidsloon bij verbouwing en renovatie van woningen, maar blijft inzetten op haar oorspronkelijke stelling dat het huidige lage btw-stelsel gevoerd moet blijven worden totdat de herziening van het volledige belastingstelsel van kracht is. 'Dat geeft duidelijkheid en rust op de markt. Daarbij zou het verhogen van de btw op renovatie en onderhoud in tegenspraak zijn met de rest van het beleid van het kabinet en de constructieve oppositie. Die is juist gericht op het verlagen van de lasten op arbeid', zegt Maas.
Energielabel als 'wake-up-call' Vanaf begin 2015 krijgen alle huizenbezitters een voorlopig energielabel. Ze krijgen zo een goed beeld van de energieprestatie van hun woning. 'Voor menig huisbezitter zal dit indicatieve energielabel een 'wake-up-call' betekenen', voorspelt Maas. 'We hebben in Nederland een grote woningvoorraad staan waar op vrij eenvoudige wijze een snelle energiebesparing is te behalen met dak-, gevel en vloerisolatiemaatregelen. Onze bedrijven bieden deze dienst natuurlijk graag aan.'
Ondersteuning Rijksvastgoed Dankzij de fusie van de verschillende rijksvastgoedinstellingen realiseert Minister Blok één Rijksvastgoedbedrijf. Hierin is onder meer de aloude Rijksgebouwendienst opgenomen. Het kabinet wenst het Rijksvastgoedbedrijf nadrukkelijk een bijdrage te laten leveren aan duurzaamheid. OnderhoudNL roept de minister wel op om de verduurzamingsmaatregelen dan wel 'jaarrond' te laten uitvoeren. 'Daarom is ingrijpen van het kabinet ook op dit punt onontkoombaar. Het zogenaamd 'conditioneren' van gebouwen is tot professie van onze bedrijven verworven, maar vanwege boekhoudkundige argumenten moeten projecten voor 31 december worden afgerond. Dat is niet nodig en niet van deze tijd', reageert Maas hierop. 'Daarom komt OnderhoudNL met een initiatief om de minister hierbij vanuit de schilders- en onderhoudspraktijk te ondersteunen.'
Nieuw leven voor Rijksvastgoed De minister stelt dat het Rijksvastgoedbedrijf nadrukkelijk vastgoed van de rijksoverheid moet afstoten. Dit past in de bezuinigingsdoelstelling. OnderhoudNL stelt dat de Totaal onderhoudsbedrijven in een resultaatgerichte samenwerking de meest aangewezen bedrijven zijn voor transformatie en herbestemming van dit rijksvastgoed. Dit is een in de praktijk bewezen duurzamer alternatief dan traditionele aanbesteding.
Arbeidskosten en oneigenlijke concurrentie De schilders- en onderhoudsbedrijfstakken zijn arbeidsintensief en daarmee zeer gevoelig voor ontwikkelingen op het gebied van de kosten van arbeid. Zij zijn al enkele jaren onderhevig aan een leegloop van collectieve regelingen. Oorzaak is de torenhoge lastenstijging voor werkgevers èn werknemers op arbeid. Deze leegloop gaat nu zo ver dat zelfs basisvoorzieningen in deze traditioneel hecht georganiseerde, ambachtelijke bedrijfstakken, onhoudbaar dreigen te worden. De lasten op arbeid voor werkgever èn werknemer moeten daarom eindelijk omlaag. In plaats van omhoog. Het doorschuiven van deze problematiek naar een vaag onderzoek naar belastingshervoming in 2025 (!) is onacceptabel.
Aanbestedingswet evalueren OnderhoudNL heeft op basis van signalen van de bedrijven grote twijfels of de verbeterde toegang van midden- en kleinere bedrijven tot overheidsopdrachten met deze wet is gerealiseerd. Daarom is een transparante evaluatie zo snel mogelijk nodig. Ook daar geldt: hier liggen kansen voor zowel overheid als het bedrijfsleven.
Overig Bouwnieuws
|