Ondertekening samenwerkingsovereenkomst Biobased Innovation Center Achterhoek bij de HAN
Bouwnieuws | Door de redactie
Geplaatst: 27-03-2014
 Beeld: HAN
Donderdagmiddag 27 maart is bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) de samenwerkingovereenkomst Biobased Innovation Center (BIC) Achterhoek ondertekend. BIC Achterhoek is een internationaal project waarin onderwijs, onderzoek, overheid en ondernemers de krachten bundelen.
De samenwerkingsovereenkomst werd getekend door vertegenwoordigers van de Gebiedsonderneming Laarberg BV uit Lichtenvoorde, de Stichting Agrodome uit Wageningen, ROC Graafschap College in Doetinchem en de Faculteit Techniek van de HAN. Namens Gebiedsovereenkomst Laarberg BV tekende de wethouder van Economische Zaken van de gemeente Oost Gelre, die bij volmacht ook tekende voor de wethouder van Economische Zaken van de gemeente Berkelland, die verhinderd was. De ondertekening vond plaats tijdens het HAN-symposium ‘Duurzaam bouwen, een kwestie van doen’, dat Biobased-concepten als thema heeft.
BIC Achterhoek Het doel is de vestiging van het Biobased Innovation Center (BIC) Achterhoek op het regionaal bedrijventerrein Laarberg bij Groenlo. In dit innovatiecentrum worden diverse functies ondergebracht.
Energieneutraal en biobased De nieuw te bouwen gebouwen worden energieneutraal ontworpen met gebruik van biobased materialen, producten en bouwconcepten. Gebiedsonderneming Laarberg zorgt voor het ontwerp en de totale inrichting van de omgeving tot aan het gebouw, maar ook voor de aanleg van alle benodigde infrastructuur, inclusief de nutsvoorzieningen. Bij de ontwikkeling wordt gebruikgemaakt van de Green Deal Biobased Bouwen, die in november 2013 werd gesloten tussen ruim 30 bedrijven en kennisinstellingen. Deze Green Deal is mede ontstaan uit het Interreg IVb-project CAP’EM. Hierdoor vormt het gebouw onderdeel van een (inter)nationaal netwerk.
De rol van het onderwijs in BIC Achterhoek De HAN zal in het eerste semester van het komende studiejaar (2014-2015) drie multidisciplinaire studententeams inzetten die voor BIC Achterhoek ontwerpen gaan uitwerken. Afhankelijk van de kwaliteit van de plannen zal een van de ontwerpen ook daadwerkelijk worden gerealiseerd. In het tweede semester van dat studiejaar starten studententeams Engineering met het maken van ontwerpen. Vanaf dit moment sluit ook het Graafschap College aan.
In het daaropvolgende studiejaar 2015-2016 zullen studententeams tijdens het eerste semester ontwerpen maken voor de inrichting met een paviljoen, een lab en flexibele werkplekken. Vanaf het begin van het tweede semester (januari 2016) kunnen ondernemers die bij BIC Achterhoek zijn aangesloten innovatieve onderzoeksvraagstukken bij studenten uitzetten.
Studenten worden begeleid vanuit het InnovatieLab Duurzaam Bouwen van de HAN. Hiermee wordt een mooie stap gezet naar de samenwerking in breed verband tussen onderwijs, onderzoek, overheid en ondernemingen. Zo krijgt de Achterhoek een goede plek in de maatschappij van morgen: de biobased economy.
Bron: HAN
Overig Bouwnieuws
|