Pier scheveningen wordt mogelijk weer herontwikkeld
Javascript is uitgeschakeld

Pier Scheveningen wordt mogelijk weer herontwikkeld

Geplaatst: 12-09-2024
Pier Scheveningen wordt mogelijk weer herontwikkeld

SCHEVENINGEN - De pier van Scheveningen wordt mogelijk weer flink verbouwd, ongeveer tien jaar na de vorige herinrichting. Een projectontwikkelaar heeft dinsdag de plannen voor het bouwwerk naar buiten gebracht. Zo moeten er meer hotelkamers in het complex komen. Het is de bedoeling het reuzenrad te behouden.

Projectontwikkelaar RE:BORN, mede-eigenaar van de Pier, wil dat er meer groen rond het bouwwerk komt. Zo moet er een parkje bij de ingang aan de boulevard komen en een park op het uitwaaidek. Het bouwwerk moet ook duurzamer en energiezuiniger worden. In het plan staat verder dat de Pier onder het reuzenrad een conferentieruimte moet krijgen. Ook wil de projectontwikkelaar "een uitgebreide spa en wellnessruimte" bouwen.

Als de verbouwing doorgaat, begint die in 2026. Een jaar later moet de wandelpromenade opengaan, de lange steel van de pier. In 2028 zouden de drie 'eilanden' boven zee worden heropend. Volgens RE:BORN kost de herontwikkeling enkele tientallen miljoenen euro's. De dekking daarvan is volgens het bedrijf geregeld.

De plannen zijn nog niet definitief. De gemeente moet er nog mee instemmen. Wethouder Robert van Asten (stedelijke ontwikkeling) wil daar niet op vooruitlopen, maar zegt in een reactie wel: "De Pier is een icoon voor Scheveningen en Den Haag met internationale bekendheid. Die willen we behouden voor de stad en toegankelijk houden voor iedereen. De Pier mag weer gaan bruisen."

Scheveningen kreeg in 1901 voor het eerst een pier. Het was een houten constructie direct achter het Kurhaus. Die werd in 1943 gesloopt door de Duitse bezetters. In 1961 opende prins Bernhard de huidige Pier, die 100 meter verder naar het noorden ligt.

De 300 meter lange Pier was decennialang een bekende attractie. Het Van der Valkconcern nam het bouwwerk in 1991 over voor een symbolisch bedrag van 1 gulden. In 2011 brak brand uit op de Pier en een jaar later liet Van der Valk de Pier failliet verklaren. Door achterstallig onderhoud was de constructie toen al een bouwval. Bezoekers mochten er niet op komen. Kondor Wessels kocht de Pier in 2014. Het bouwwerk werd opgeknapt en opnieuw ingericht, met onder meer een hotel en een reuzenrad. Een deel werd gesloopt. Sinds 2015 was de wandelpier weer in gebruik. In 2022 waarschuwde Den Haag echter al dat grote delen van de Pier op korte termijn gerepareerd moesten worden, anders zou een nieuwe sluiting dreigen.

Overig Bouwnieuws

ING ziet vraag koopwoningen oplopen 15-01-2025
Noord-Holland: grotere woningbouwprojecten in beschermd landschap 14-01-2025
De Jonge roept op te investeren in leefbaarheid Zeeland 14-01-2025
Gemeenten eisen nauwelijks seniorenwoningen 14-01-2025
'Jongeren stellen levensplannen uit door huisvesting' 14-01-2025
Een kwart van ons gas komt uit de VS 14-01-2025
Alliantie doet minister voorstel uitbreiding warmtenetten 14-01-2025
Achmea gaat woningen met laag energielabel opkopen 14-01-2025
Netbeheerder gaat verdeelstations veel sneller bouwen 13-01-2025
Ontwikkeling warmtenetten gaat veel te traag 09-01-2025
 

Onze partners

  • JORDAHL
  • Fermacell
  • Hakron
  • Halfen
  • Carlisle Construction Materials
  • Kawneer
  • Heembeton
Sluit deze advertentie