Prefab bouwen vraagt om extra controle op de bouwplaats
Bouwnieuws | Tosca Vissers
Geplaatst: 10-05-2010
“Nieuwe ontwikkelingen in de bouw, zoals de verdergaande industrialisering van prefab bouwelementen, zijn prima”, stelt prof. Jan Vambersky vast. “Die houden we ook niet tegen. We vergeten hierbij wel dat prefab bouwen om een ander soort voorbereidingstraject vraagt dan de traditionele aanpak.” Prefab bouwen betekent meer toeleveranciers, van materialen en diensten. Door de toegenomen opdeling van taken en voortgaande versplintering van activiteiten in het bouwproces, groeit het gevaar van inconsistenties in de constructieve samenhang. “Daarnaast vragen we door de toegenomen welvaart steeds meer extra’s in een gebouw, zoals elektra, ICT-voorzieningen, airconditioning, zonweringen en andere smart buildingsystemen. Dat hadden we in het verleden niet. “ Deze nieuwe schakels moeten op een of andere manier aan het nieuwe bouwen worden toegevoegd. Volgens Vambersky kan met de huidige stand van de techniek ook de constructie veel verder worden benut dan in het verleden het geval is geweest. “Groeiende verfijning van berekeningsmethoden en materiaalkennis zorgen er wel voor dat concept en werkelijk optredende spanningen in de constructie dichter bij elkaar komen te liggen. Mogelijke afwijkingen in de belastingaannames of uitvoering kunnen ontaarden in rampzalige gevolgen. Als het bouwproces zich goed aanpast op al die extra schakels, verloopt het vlekkeloos. Het gaat mis zodra onvoldoende controle hierop wordt uitgeoefend.”
Veiligheid
Het besef van veiligheid laat te wensen over. “Onder druk van de commercie wordt steeds minder de aandacht gevestigd op werkzaamheden van de constructeur. Zijn taken worden tijdens de uitwerking van het constructief ontwerp opgedeeld tussen de diverse actoren in het bouwproces. Automatisch vertrouwen we er op, zoals altijd, dat het allemaal wel goed gaat.” Vambersky vraagt zich af of op de bouwplaats voldoende wordt gecontroleerd. Hij stelt wel vast dat de geschetste nieuwe ontwikkelingen in de bouw een aangepaste werkwijze en wetgeving nodig hebben. “Of wij die werkwijze en wetgeving in voldoende mate navolgen, is niet zo zeker.”
Standaard
“Prefabricage is een uitstekende ontwikkeling en gaat zelfs een briljante toekomst tegemoet”, meent Vambersky. “Door op de bouwplaats alleen te assembleren, bouw je ook veel sneller. Prefabricage levert dus kwalitatief perfecte producten op omdat de elementen in een beschermde omgeving worden vervaardigd en op de bouwplaats slechts tot een gebouw worden samengevoegd.” Deze methode is veel efficiënter en beter dan het in elkaar zetten van elementen op een bouwplaats. “De prefab van vandaag laat veel meer variatie zien. Tegenwoordig worden de gebouwen met de huidige technologie naar de wensen van de klant op maat gemaakt. De repetitie zit niet in het product, maar in de handelingen.” Op dat gebied is veel bereikt. “We hebben er veel van geleerd en er is veel verbeterd. Verbindingen tussen de elementen, bijvoorbeeld, hebben in de afgelopen periode een hele evolutie doorgemaakt als het op de efficiency, eenvoud en snelheid van bouwen aankomt. Want, het zijn de verbindingen, die de snelheid bepalen van bouwen met prefab beton. Juist de snelheid van het bouwen behoort tot het volgende grote voordeel van deze technologie. Dit alles maakt het bouwen met prefab beton zeer aantrekkelijk.” Vambersky wijst als voordeel van prefab bouwen ook op het arbo-technische aspect. “Het verplaatsen van werkzaamheden naar een beschermde omgeving houdt tevens een betere bescherming in voor de werknemers.”
Milieubelasting
Bij de prefab betonnen elementen wordt in de moderne betonfabriek geen enkel stuk afval weggegooid. “Zelfs mislukte elementen worden uit elkaar gehaald en als basismaterialen opnieuw gebruikt. Er komen alleen kant-en-klare betonnen prefab elementen de fabriek uit. Geen afval meer!” Volgens
Vambersky zit de duurzaamheid van prefab betonnen elementen veelal in de toepassingen ervan. “Vaststaat dat bij cementproductie CO2 vrijkomt. Voor het maken van beton is nog altijd cement nodig. Daar staat tegenover dat ondanks de milieubelastende CO2-uitstoot beton een materiaal is, dat heel erg lang blijft functioneren.” Vambersky zet lang functioneren op één lijn met duurzaam functioneren en noemt beton om die reden ook milieuvriendelijk. “Het is niet voor niets, dat de prefab betonproducten in de diverse vergelijkingen op het gebied van duurzaamheid en milieu hoog scoren.”
Vambersky vindt dat dit gegeven vaker en nadrukkelijker naar voren moet komen in de discussie rondom de duurzaamheid van betonnen materialen. “Jammer genoeg ontaardt het thema duurzaamheid door onze menselijke kortzichtigheid vaak in hypeachtige gedrag waarmee het zijn doel voorbij schiet.” Vambersky neemt betonnen funderingen als voorbeeld van een technisch duurzaam product, dat goed bestand is tegen fluctuerende grondwaterstand en nagenoeg oneindig lang kan blijven functioneren. “Uitgaande van het juiste ontwerp en uitvoering, is een betonnen gebouw niet stuk te krijgen. Het wordt pas gesloopt als we het beu zijn, niet omdat het uit elkaar valt.”
Overig Bouwnieuws
|
|