Prins Willem Alexander spreekt op Waterschapsdag 2012
Bouwnieuws | Door een onzer verslaggevers
Geplaatst: 14-03-2012
Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje spreekt op 19 maart tijdens de Waterschapsdag 2012 in theater Diligentia in Den Haag. Op de jaarlijkse Waterschapsdag, die wordt georganiseerd door de Unie van Waterschappen, wisselen 25 Nederlandse waterschappen kennis uit met elkaar en met landelijke partnerorganisaties. Het thema van de dag is 'De Gouden Driehoek', samenwerking tussen overheden, kennisinstellingen en het bedrijfsleven in de watersector. Tijdens een debat over het versterken van deze samenwerking op het terrein van innovatie komen onder andere staatssecretaris Joop Atsma en Bernard Wientjes (VNO-NCW) aan het woord.
Peter Glas, voorzitter van de Unie van Waterschappen, schetst op de Waterschapsdag in zijn jaarrede een beeld van de nieuwe inzichten en veranderende maatschappelijke en klimatologische omstandigheden waaronder waterschappen zorgen voor droge voeten en voldoende, schoon water. Nieuwe veiligheidseisen en beperkte middelen vragen om voortdurende innovatie, niet alleen op het technische vlak maar bijvoorbeeld ook op het gebied van duurzaamheid, aantrekkelijk werkgeverschap en sociale innovatie. Binnen de topsector Water investeren overheden samen met kennisinstellingen en bedrijven in kennisontwikkeling en toepassing van kennis in innovaties. Uitgangspunt is dat de innovaties die ontwikkeld worden starten bij de vraag van de waterbeheerders. Tijdens een debat gaan staatssecretaris Joop Atsma, Bernard Wientjes (VNO-NCW), Ed Brinskma (Universiteit Twente) en Stefan Kuks (Unie van Waterschappen en bijzonder hoogleraar Universiteit Twente) in gesprek over de samenwerking binnen deze Gouden Driehoek.
Consequenties
De Prins van Oranje is op de Waterschapsdag aanwezig in zijn rol van voorzitter van de Adviescommissie Water. Deze onafhankelijke commissie van deskundigen geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de voor waterbeheer verantwoordelijke bewindspersoon. De adviezen gaan over de uitvoerbaarheid van het waterbeleid en de financiële en maatschappelijke consequenties daarvan. Naast waterveiligheid zijn ook doelmatig waterbeheer, water en verzekeren en normstelling belangrijke onderwerpen. De Adviescommissie Water heeft de waterschappen het advies gegeven om te investeren in de toekomstige waterprofessionals. Want om te kunnen innoveren, nu en in de toekomst, zijn mensen nodig die van water weten. Waterprofessionals, die kansen zien op economisch, ecologisch en recreatief gebied. Daarom investeren waterschappen in watereducatie en in het enthousiasmeren, aantrekken en opleiden van nieuwe generaties professionals.
Overig Bouwnieuws
|