Resultaten Nationale Duurzaamheidsmonitor 2015
Bouwnieuws | Door de redactie
Geplaatst: 23-09-2015
AMSTERDAM - De tweede editie van de Nationale Duurzaamheidsmonitor door SGS Search laat zien dat de helft van de Nederlandse organisaties een duurzame huisvesting belangrijk tot zeer belangrijk vindt. Dat is een verbetering ten opzichte van een meting twee jaar eerder. Toch blijkt er nog altijd een grote groep te zijn die het niet uitmaakt of hun gebouw voldoet aan de duurzaamheidsnormen. 40 procent besteedt hier liever geen tijd, geld en inspanning aan.
4 op de 10 organisaties in Nederland laten daarmee de kans liggen om hun gebouw energiezuiniger en prettiger leefbaar te maken. Terwijl nu juist daarin een enorm verbeterpotentieel schuilt en de mogelijkheid om snel duurzaamheidsstappen te zetten. Want vaak kunnen al met relatief eenvoudige en niet kostbare ingrepen goede resultaten worden behaald op het gebied van energiebesparing en verduurzaming. Nog afgezien van de kosten die zo bespaard worden en de te behalen efficiencywinst.
Duurzame materialen Van de organisaties die wel een actief beleid voeren om hun vastgoed te verduurzamen, ziet 41 procent er op toe dat gebruikgemaakt wordt van duurzame materialen en grondstoffen bij bouw, verbouw en herinrichting. Een vijfde zegt dit in de nabije toekomst te zullen gaan doen. Iets minder dan de helft (48 procent) voert een beleid om de vervoersbewegingen van en naar de bedrijfsvestigingen zo rationeel (en dus zo energiezuinig) mogelijk in te richten. 38 procent heeft concrete maatregelen genomen om het waterverbruik terug te dringen en een kwart heeft een beleid om de negatieve gevolgen van het landgebruik terug te dringen. In lijn met dit beeld is de uitkomst dat iets minder dan een vijfde beschikt over een EPA-, BREEAM- of GPR-certificaat. Eenzelfde percentage heeft daar plannen voor. Eenderde ziet de meerwaarde hiervan niet.
Overig Bouwnieuws
|