Slagvaardige uitvoering van actieplan wonen gemeente vlaardi
Javascript is uitgeschakeld

Slagvaardige uitvoering van Actieplan Wonen gemeente Vlaardingen zet door

Geplaatst: 18-12-2014
Slagvaardige uitvoering van Actieplan Wonen gemeente Vlaardingen zet door
Beeld: Gemeente Vlaardingen

De gemeente Vlaardingen en woningcorporaties Waterweg Wonen en Woningstichting Samenwerking ondertekenden donderdag 18 december hun nieuwe prestatieafspraken voor de periode 2015-2020. Met deze praktische afspraken wordt de slagvaardige uitvoering van het Actieplan Wonen de komende jaren voortgezet. Voor het eerst dachten en spraken de huurdersraden van de beide woningcorporaties mee bij het opstellen van de prestatieafspraken.

Wethouder Hans Versluijs: 'In 2008 stelden wij als gemeente samen met de corporaties het Actieplan Wonen op en sinds die tijd werken we schouder aan schouder aan de uitvoering van dit plan. De koers tot 2030 is duidelijk en we zijn tevreden over het tempo. Eind 2013 actualiseerden wij het Actieplan Wonen. Dit plan vormt de basis voor de nieuwe prestatieafspraken. Het is de tweede keer dat de gemeente en de corporaties prestatieafspraken maken voor een periode van vijf jaar.'

De wethouder licht verder toe: 'In de nieuwe prestatieafspraken is er speciale aandacht voor de kerntaak van de corporaties: het huisvesten van personen die door hun inkomen of door andere omstandigheden moeilijkheden ondervinden bij het vinden van hun passende huisvesting. De betrokkenheid van de huurdersraden past bij de sterkere positie die zij krijgen volgens de binnenkort te herziene Woningwet. Daarnaast zijn zij een waardevolle aanvulling op de klankbordgroepen en leefbaarheidsplatforms die ook meedenken over het Actieplan Wonen.'

Voldoende sociale huurwoningen gegarandeerd
Naar verwachting zijn er in 2030 circa 12.000 sociale huurwoningen nodig in Vlaardingen om aan de vraag en aan de ambities van het Actieplan Wonen te kunnen voldoen. Ondanks dat de komende jaren sociale huurwoningen gesloopt gaan worden, moet de voorraad voldoende groot blijven. Daarover zijn door de corporaties en de gemeente nadrukkelijk prestatieafspraken gemaakt. Afgesproken is dat de corporaties binnen de voorraad sociale huurwoningen voldoende betaalbare woningen blijven garanderen aan mensen met de laagste inkomens. De corporaties gaan zich bovendien extra inspannen om het ‘scheefwonen’ door mensen met een hoog inkomen terug te brengen. Zo kunnen de sociale huurwoningen meer ten goede komen aan mensen met een laag inkomen. Mensen met een hoog inkomen en/of kleine huishoudens die in een sociale huur eengezinswoning wonen, worden gestimuleerd door te stromen naar een (huur)woning die beter aansluit bij hun situatie. Op deze wijze worden schaarse eengezinswoningen vrij gemaakt voor gezinnen met een laag inkomen. In 2015 spreken de gemeente, corporaties en de huurdersraden verder over de mogelijkheden om de doorstroming te bevorderen en om woningen betaalbaar te houden.

Bijna 7.500 woningen gerenoveerd
Het streven om voor 2015 minimaal 5.900 bestaande woningen te renoveren, is ruimschoots gehaald. In de periode 2008 tot 2015 renoveerden de twee woningcorporaties samen namelijk 7.458 woningen. Een flinke kwaliteitsverbetering, duurzame woningen en energiebesparing waren het resultaat.

In de komende vijf jaren gaan de corporaties minder huurwoningen renoveren dan in de afgelopen periode. Zij benutten het reguliere onderhoud om woningen duurzamer en energiezuiniger te maken.

Voor alle projecten in het Actieplan Wonen geldt het streven dat de woningen energiezuiniger worden. In 2030 zal minimaal 80% van de corporatiewoningen een A-, B- of C-energielabel hebben. Ook zetten de gemeente en de twee corporaties zich in voor een zo laag mogelijke CO2-uitstoot tijdens bouwprojecten en bevorderen zij plaatsing van zonnepanelen op de daken van hun (woon)gebouwen.

Extra steun voor zelfbeheer en burgerparticipatie
Om woonwijken aantrekkelijk te maken en te houden, is bovendien de leefbaarheid van groot belang. De gemeente en corporaties gaan initiatieven van bewoners ondersteunen die gericht zijn op het zelf beheren van hun directe woonomgeving. Ook zullen zij burgerparticipatie extra ondersteunen, faciliteren en stimuleren. Gebieden of buurten waar sloop en nieuwbouw plaatsvindt of die op een andere manier kwetsbaar zijn, krijgen prioriteit bij het inzetten van leefbaarheidsinitiatieven. Dit geldt voor de Westwijk, Holy-Zuidoost, Babberspolder-Oost en de VOP.

Actieplan Wonen: Vlaardingen wordt een aantrekkelijker woonstad
Het uitvoeren van het Actieplan Wonen maakt van Vlaardingen een steeds aantrekkelijker woonstad. Door nieuwbouw, sloop en renovatie ondergaan delen van Vlaardingen een metamorfose. Er komt meer variatie in het woningaanbod en dat maakt doorstroming makkelijker. Bovendien wordt de bevolkingsopbouw evenwichtiger, omdat de woningen steeds beter aansluiten op de woonwensen en levensfase van alle Vlaardingers. De nieuwe woningen zijn voor een groot deel eengezinswoningen - waar vooral starters en gezinnen behoefte aan hebben - en comfortabele appartementen. De nieuwbouw wordt voor een belangrijk deel gerealiseerd in herstructureringswijken waar verouderde en flats uit de jaren vijftig en zestig gesloopt worden. Daarnaast zijn projectontwikkelaars ook actief op nieuwe woningbouwlocaties.

Over het slopen en nieuw bouwen van woningen zijn eveneens prestatieafspraken gemaakt. In de periode 2008 tot 2015 zijn 1.717 nieuwe woningen gebouwd en 1.435 woningen gesloopt. De komende vijf jaren worden naar verwachting tussen de 1.250 en 1.450 nieuwe woningen gebouwd. Het streven is om gemiddeld minimaal 250 nieuwe woningen per jaar te bouwen. Indien de marktvraag stijgt, kan ook dit aantal stijgen.

Van 2015 tot 2020 worden naar verwachting circa 730 woningen gesloopt. Mensen met een laag inkomen die vanwege sloop hun woning moeten verlaten, krijgen van de woningcorporaties een woning die bij hun inkomen past, indien mogelijk in de wijk van hun voorkeur.

De verhouding tussen koop- en huurwoningen wordt door de nieuwbouw- en sloopactiviteiten steeds evenwichtiger in Vlaardingen. Vanaf 2008 tot heden is het aandeel van koopwoningen in Vlaardingen gestegen van 35 naar 47 procent. Er zijn momenteel dus bijna evenveel koop- als huurwoningen in Vlaardingen en dit sluit meer aan op de woonvraag van de Vlaardingers.

Bron: Gemeente Vlaardingen

Overig Bouwnieuws

VolkerWessels krijgt opdracht tunnel Zuidasdok te bouwen 05-09-2024
Zuid-Holland staat woningbouw Gnephoek toe 05-09-2024
Technische sectoren willen meer migranten kunnen aantrekken 04-09-2024
Keijzer: 'forse' huurstijging niet verrassend, wel nodig 04-09-2024
Woninghuren stegen in juli het sterkst in ruim dertig jaar 04-09-2024
Nieuwbouw tussenwoning nog duurder door nieuwe CAO 03-09-2024
Architect dreigt met rechtszaak om sloop museumvleugel 03-09-2024
Bouw nieuw dorp zeker jaar opgehouden door rechtszaak 03-09-2024
NHG wil ook garantieregeling voor kopers flexwoningen 03-09-2024
Ruimte in Zuid-Holland voor 24.000 woningen op parkeerplekken 02-09-2024
 

Onze partners

  • Hakron
  • Halfen
  • Carlisle Construction Materials
  • Kawneer
  • Heembeton
  • Therminon
  • Naxis Energy
Sluit deze advertentie