Steun waterschappen voor energieakkoord
Javascript is uitgeschakeld

Steun waterschappen voor Energieakkoord

Geplaatst: 06-09-2013
Steun waterschappen voor Energieakkoord

De waterschappen zien het vandaag getekende Energieakkoord voor duurzame groei als een belangrijke stap voorwaarts. Duurzame energie is een speerpunt in het beleid van de waterschappen en de ambities zijn hoog.

Klimaatbeleid
Met het akkoord zet Nederland een belangrijke stap op weg naar een duurzame energietransitie. Dit is nodig voor onze economie, maar ook met het oog op de klimaatverandering die grote gevolgen heeft voor het leven in de Nederlandse delta. De waterschappen merken de gevolgen van de klimaatverandering in hun dagelijkse werk bij het aanpassen van dijken en watersystemen.

Energiefabrieken
Veel rioolwaterzuiveringen worden momenteel omgebouwd tot Energiefabrieken die een overschot aan biogas, warmte en elektriciteit kunnen leveren aan gemeenten of bedrijven. Het mes snijdt aan twee kanten: deze investeringen zijn zowel duurzaam als kostenefficiƫnt. De bouw van deze installaties levert bovendien een bijdrage aan de lokale economie (groene groei).

Uitdagingen
Hennie Roorda, bestuurslid van de Unie van Waterschappen: "Er liggen grote uitdagingen en de waterschappen leveren een substantiƫle bijdrage. Het terugwinnen van energie en grondstoffen uit rioolwater heeft hoge prioriteit voor de waterschappen. Door samen te werken met kennisinstellingen en het bedrijfsleven kunnen we Nederland duurzamer maken. Daarmee leveren we tevens een bijdrage aan de Nederlandse economie. Kostenefficiency en investeren in een duurzame toekomst kunnen prima samen gaan. De voordelen moeten ten goede komen aan de burger."

Energiebronnen
Ook de toepassing van andere duurzame energiebronnen wordt onderzocht (wind, zon en waterkracht). Sommige waterschapsterreinen zijn mogelijk geschikt voor plaatsing van zonnepanelen. De Unie van Waterschappen onderzoekt de voorwaarden en mogelijkheden van de nieuwe salderingsregeling van het energieakkoord, waarbij burgers een korting kunnen krijgen op de energiebelasting.

Slim
Hennie Roorda: "Het is van belang onze ogen open te houden voor nieuwe, slimme toepassingen die zich financieel terugverdienen. Met deze focus op innovatie en duurzaamheid blijft het Nederlandse waterbeheer internationaal voorop lopen, zonder concessies te doen aan veiligheid en de portemonnee."

Samenwerking
Aan het akkoord is door veel maatschappelijke organisaties bijgedragen. De VNG onderhandelde en ondertekende het SER akkoord mede namens de Unie van Waterschappen. Waterschappen werken in de praktijk al nauw samen met gemeenten, bijvoorbeeld in de afvalwaterketen. Het akkoord stimuleert alle lokale partijen, gemeenten, bedrijven, burgers en waterschappen verder vorm te geven aan de verduurzaming van Nederland.

Overig Bouwnieuws

VolkerWessels krijgt opdracht tunnel Zuidasdok te bouwen 05-09-2024
Zuid-Holland staat woningbouw Gnephoek toe 05-09-2024
Technische sectoren willen meer migranten kunnen aantrekken 04-09-2024
Keijzer: 'forse' huurstijging niet verrassend, wel nodig 04-09-2024
Woninghuren stegen in juli het sterkst in ruim dertig jaar 04-09-2024
Nieuwbouw tussenwoning nog duurder door nieuwe CAO 03-09-2024
Architect dreigt met rechtszaak om sloop museumvleugel 03-09-2024
Bouw nieuw dorp zeker jaar opgehouden door rechtszaak 03-09-2024
NHG wil ook garantieregeling voor kopers flexwoningen 03-09-2024
Ruimte in Zuid-Holland voor 24.000 woningen op parkeerplekken 02-09-2024
 

Onze partners

  • BIA Beton
  • Archidat Bouwformatie
  • Dutch Engineering
  • VELUX Commercial
  • Ravago Building Solutions Netherlands
  • Boon Edam Nederland
  • Xella Nederland
Sluit deze advertentie