Straat nodig om hevige regenbuien op te vangen(1)
Javascript is uitgeschakeld

Straat nodig om hevige regenbuien op te vangen

Geplaatst: 25-07-2013
Straat nodig om hevige regenbuien op te vangen

TILBURG - Hevige regenbuien, zoals die voor de komende dagen voorspeld zijn in het oosten en het zuiden van het land, zullen door de klimaatverandering steeds vaker voorkomen. Op sommige plaatsen komt daardoor - bewust - water op straat te staan.

Zo kunnen grote pieken in wateroverlast zo snel en verantwoord mogelijk door het riool worden afgevoerd. Ook helpt deze aanpak om overstroming van gebouwen te voorkomen.

Gemeenten nemen verschillende maatregelen om wateroverlast tegen te gaan, zoals het aanleggen van aparte regenwaterafvoeren, infiltratie in de bodem en aanleg van vijvers en sloten. Ook kiezen veel gemeenten er bewust voor om het water tijdelijk te laten staan op straat of in parken. Bij de aanleg en het onderhoud van wegen en groenvoorzieningen houden zij rekening met deze nevenfunctie als bovengrondse opvangbassins, zodat het water daar veilig kan blijven staan tot het riool vrij is om het af te voeren.

Op deze manier wordt enerzijds voorkomen dat het water gebouwen en huizen inloopt. Anderzijds is dit de snelste manier om het water op piekmomenten door het riool te laten afvoeren. Ook financieel gezien is het gebruik van de straat als verlengstuk van het riool zeer efficiƫnt.

Bebouwing en bestrating negatieve invloed op afvoer water
Tuinen zijn steeds vaker helemaal bestraat, zonder opvangvoorziening voor regenwater. Bijna de helft van het regenwater komt in het riool vanaf daken en uit tuinen van huizen en bedrijven. De wateroverlast in de publieke ruimte zou aanzienlijk lager zijn als water in tuinen blijft en daar in de grond zakt.

Daarom is het belangrijk dat tuinen niet helemaal worden bestraat, maar er bijvoorbeeld ook nog een deel bestaat uit gras, borders met planten of grind. Het onderhouden van het riool inclusief het aanleggen van de bovengrondse waterbassins kost Nederland jaarlijks 1,5 miljard euro.

Overig Bouwnieuws

'Plan ligt klaar voor nieuwe stad op Tata Steel terrein' 24-04-2025
Halvering stikstofuitstoot uiterlijk in 2035 24-04-2025
'Komende jaren duizenden woningen minder door coalitiedeal' 24-04-2025
Nieuwe boringen naar aardgas op de agenda 24-04-2025
Makelaars bezorgd om krimpende huurmarkt 24-04-2025
Rijk legt miljard euro bij voor dijkversterkingen 24-04-2025
Huizentekort loopt op door huurbevriezing 22-04-2025
Dag van de Bouw verschoven om NAVO-top 22-04-2025
Kabinet stelt zich garant voor miljardenleningen TenneT 22-04-2025
Bouwprojecten voor stroomnet in gevaar 22-04-2025
 

Onze partners

  • Fermacell
  • Hakron
  • Halfen
  • Carlisle Construction Materials
  • Kawneer
  • Heembeton
  • Therminon
Sluit deze advertentie