Tata steel IJmuiden investeert fors in duurzaam ondernemen
Bouwnieuws | Door de redactie
Geplaatst: 11-07-2011
Tata Steel in IJmuiden heeft duurzaam ondernemen hoog in het vaandel staan. In 2010 heeft het staalbedrijf op uiteenlopende manieren gewerkt aan energiebesparing en het beperken van de uitstoot van CO2, fijn stof en zware metalen, zo blijkt uit het gepubliceerde maatschappelijk jaarverslag. Zo is er een begin gemaakt met de installatie van doekfilters in de sinterfabriek en een proef met een compleet nieuwe manier van staal maken, die de uitstoot van CO2 in de toekomst met minimaal 20 procent kan verminderen.
“Een goede relatie met onze omgeving is voor ons belangrijk”, aldus Dook van den Boer, director Strip Products Mainland Europe bij Tata Steel. “Wij blijven ons uiterste best doen om zo verantwoord mogelijk staal te maken, met zo weinig mogelijk hinder voor de omgeving.” De staalmarkt kende in 2010 een voorzichtig herstel, maar dat herstel is nog broos. Tata Steel produceerde in IJmuiden in 2010 6,7 miljoen ton staal. Dat is weliswaar een stijging ten opzichte van 2009 (5,2 miljoen ton), maar nog onder het niveau van voor de economische crisis. Tata Steel kreeg te maken met sterke concurrentie en met stijgende grondstofprijzen. Het is voor de continuïteit van het bedrijf belangrijk dat de concurrentiekracht wordt vergroot en de kosten worden beperkt. De prioriteit van Tata Steel in IJmuiden ligt bij het op een zo efficiënt mogelijke manier vervaardigen van hoogwaardig staal.
Innovaties
Tata Steel investeert in de ontwikkeling van duurzame producten. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de productieprocessen, maar ook naar het gebruik van de grondstoffen en de toepassing van de producten die Tata Steel voor haar klanten ontwikkelt. Zo wordt er samen met de automobielindustrie gewerkt aan het ontwikkelen van lichtere staalsoorten van hoge sterkte, waardoor auto’s minder brandstof verbruiken. Een ander voorbeeld van duurzame productontwikkeling is een plafondplaat die warmte vasthoudt en daarmee het energieverbruik in gebouwen met 50 procent verlaagt. In 2010 is Tata Steel in IJmuiden begonnen met een pilot, waarbij een compleet nieuwe manier van staal maken wordt onderzocht. Een echte wereldprimeur. In deze zogenaamde HISARNA-installatie kunnen kolen en ijzererts zonder voorbewerking worden ingezet om ruwijzer te maken. Als deze technologie in de toekomst in de praktijk kan worden toegepast, komt de stap om van kolen cokes en van ijzererts pellets en sinter te maken, te vervallen. De verwachting is dat met een dergelijk proces minimaal 20 procent CO2 kan worden bespaard.
Doekfilters
Op 1 december 2010 werd begonnen met de bouw van doekfilters voor de productielijnen in de sinterfabriek. In 2015 zijn alle productielijnen in deze fabriek van dergelijke filters voorzien, waardoor de uitstoot van onder meer dioxine, fijn stof en zware metalen verder wordt teruggedrongen. In 2010 verwerkte Tata Steel in IJmuiden 1,4 miljoen ton schroot. Staal is een ideaal kringloopproduct, want in tegenstelling tot papier en plastic, behoudt gerecycled staal zijn oorspronkelijke kwaliteit. En tegelijkertijd wordt met het recyclen een forse milieubesparing gerealiseerd. Elke ton staal die wordt gerecycled bespaart 1,5 ton ijzererts, 0,5 ton kolen, 40 procent water, 70 procent energie en 75 procent broeikasgasemissies.Het aantal milieuklachten nam in 2010 toe ten opzichte van het jaar ervoor. Tata Steel vindt het belangrijk om ervoor te zorgen dat de bedrijfsvoering tot minder hinder leidt. De meeste klachten hadden betrekking op geur. Het opsporen van de bronnen daarvan is een lastige klus. Om deze vorm van overlast beter te kunnen aanpakken heeft Tata Steel vanaf eind 2010 op het fabrieksterrein en in de woonwijken eromheen zogeheten elektronische neuzen geïnstalleerd.
Overig Bouwnieuws
|
|