Tilburgse hoogleraar: platteland moet 'op de schop'
Bouwnieuws | Bewerkt door redactie, Bron: ANP
Geplaatst: 10-12-2024
TILBURG - Het Nederlandse platteland "moet op de schop voor brede welvaart". Met die boodschap komt hoogleraar Joks Janssen in een oratie aan Tilburg University, die hij vrijdag uitspreekt. Volgens Janssen staan landbouw en leefomgeving op gespannen voet met elkaar. Hij bepleit een systeem waarin de bijdrage van de landbouw aan zowel de economie als de samenleving wordt beoordeeld.
Janssen is sinds 1 januari 2021 praktijkhoogleraar Brede Welvaart in de Regio. Hij vindt dat het "huidige, hoogproductieve landbouwsysteem" op een te smalle blik op welvaart is gebaseerd. Er wordt vooral gestreefd naar economische groei en productie van voedsel. Volgens de hoogleraar moet er ook ruimte komen voor andere waarden dan alleen economische bij het waarderen van agrarische grond. Dan gaat het bijvoorbeeld om biodiversiteit, wateropvang, wonen en zorg.
"Er zijn problemen met stikstof, natuur, waterkwaliteit, klimaat en leefbaarheid. Met alleen technische innovaties lossen we deze problemen niet op", wordt benadrukt in een persbericht van de universiteit waarin de oratie is aangekondigd. Volgens Janssen kan een ruimtelijke herinrichting van het platteland zorgen voor een betere balans tussen landbouw en leefomgeving. Dat zou boeren tevens perspectief bieden.
De overheid moet volgens hem ook actieve grondpolitiek voeren om boeren te ondersteunen die groen willen boeren. Verder is samenwerking tussen boeren en andere grondeigenaren noodzakelijk voor een betere afstemming tussen landbouw en leefomgeving, aldus Janssen. Volgens hem is het daarbij belangrijk dat de overheid gemeenschappelijk initiatief stimuleert en beloont.
De hoogleraar stelt ook dat Nederland kan leren van het verleden. Hij noemt historische systemen als watermolenlandschappen en vloeiweides. Bij die weides wordt land opzettelijk bevloeid met voedselrijk water uit beken of kanalen, als een vorm van bemesting. Dergelijke systemen zouden in zijn ogen kunnen helpen in de zoektocht naar een landbouw die beter is afgestemd op de natuur en een steeds grilliger klimaat.
Overig Bouwnieuws
|