Toeleveranciers gezocht voor bouw ark
Bouwnieuws | Desirée Crommelin
Geplaatst: 21-09-2010
Autarc, het drijvende, duurzame en autarkische expo- en kantoorpaviljoen zoekt toeleveranciers. Wie doet mee aan deze queeste naar energiezuinigheid?
De naam Autarc verwijst naar de ambitie van de initiatiefnemers: architectuur, autarkie (Grieks voor zelfvoorziening) en de ark, een nieuwe begin. Ontworpen door Paul de Ruiter. De ark is 22 meter lang, vier meter hoog en zes meter breed. De vorm: die van een gevouwen taco, volgens Ing. Syto Goslinga, RM directeur van De Bouwer & Partners. “Aan boord is geen aansluiting op het elektriciteitsnet, waterleiding of riolering; het geheel draait op waterstof. Een wereldprimeur.”
De partijen die in de eerste fase nu anderhalf jaar samenwerken met morele steun van Bouwend Nederland zijn: De Bouwer & Partners, HVL, Wolters & Dros, architectenbureau Paul de Ruiter, Deerns, DHV, Verosol, FacilitylinQ, NEMO en ECN. De deelnemers leverden tot nu toe gratis hun expertise. Zo nemen de TBI-dochters HVL en Wolters&Dros, die het elektrotechnische en werktuigbouwkundige deel van Autarc voor hun rekening nemen, hun eigen keten mee. Zij hebben hun toeleveranciers aangesproken om voor minstens eenzelfde bedrag in natura of geld garant te staan. Het gehele project is begroot op twee miljoen euro, waarvan 1,7 miljoen reeds gedekt is. Er rest nog een bedrag van drie ton, dat gefinancierd moet worden.
De technische en bouwkundige kant is afgedekt en de komende maanden staan in het teken van de materialisatie. Autarc is op zoek naar toeleveranciers in staal, glas, aluminium, isolatie, hout, sanitair, keuken en cement. Voorwaarden tot deelname zijn: de materialen moeten duurzaam, innovatief en als het kan CO²-neutraal zijn. Alles the state of the art en tegen normale prijzen geleverd, bij voorkeur met gesloten beurs. Dit in ruil voor publiciteit, filmpjes over de installatie of de toepassing van het geleverde product op YouTube, en de mogelijkheid klanten te ontvangen en rond te leiden op de Autarc. “Met het deelnemen aan zo’n hoogwaardige pilot geef je op zich al je visitekaartje af.”
Certificering
Na onderzoek koos Autarc voor het Breaam-keurmerk van Dutch Green Building Council. “Breaam kijkt breed en beoordeelt bijvoorbeeld locatie, innovatie en energieverbruik en –efficiency. We gaan voor de hoogste kwalificatie Breaam Outstanding! Autarc heeft een opwaartse spiraal veroorzaakt van vernieuwing en inventiviteit, waarin we elkaar soms wel een beetje gek maken door met de allerlaatste snufjes tegen elkaar op te bieden.” De plannen en ambities van Autarc zingen rondom op de markt. Zo sprak Goslinga met de cementproducent Holcim, die bereid is tegen normale prijs nagenoeg CO²-neutraal cement te leveren. Mocht dat niet doorgaan, dan heeft VNC als cementkoepel beloofd het cement te leveren. Ook met Corus is gesproken. “Maar materialisatie en de keuze van toeleveranciers vallen onder de verantwoordelijkheid van de hoofdaannemer en daar is Autarc nog naar op zoek.”
Met zijn drie kanten glas en de weerkaatsing van het water is de zonverwachting bij de Autarc extreem. In het begin stond er daarom donkerkleurig glas voor de drie kanten in het ontwerp. “Maar dan zit je de hele dag achter een zonnebril.” De oplossing biedt de firma Verosol, met het EnviroScreen. Het bedrijf zocht een klein object met veel glas en zonbelasting om zijn uitvinding – een zonwering voor binnenshuis van transparant gemetalliseerd textiel dat sterk warmtewerend werkt zonder dat dit ten koste gaat van het uitzicht – te laten zien. “Dat is nou zo’n showcase van innovatie waar Autarc een demonstratie- en marketingplatform voor wil zijn.”
Energie
Het opwekken van energie met zonnecollectoren of windturbines is onderhevig aan het seizoens- en dag -en nachtritme. Waar berg je het surplus op om dit op het gewenste moment aan te spreken voor gebruik? Het bedrijf ECN zag Autarc als een kleinschalige installatie van waterstofopslag voor dagelijks gebruik in de toekomst. Omdat het bij Autarc om hooguit 7 bar gaat, hebben de brandweer en het klimaatbureau van de gemeente Amsterdam het goedgekeurd. “Vanaf het moment dat we aanmeren in mei 2011 bij NEMO, zullen via een LED-gevel op de enige niet glazen zijde van Autarc de data verschijnen over de energiehuishouding aan boord. Een wens van ECN, om te bewijzen dat de toepassing van waterstof in het dagelijkse leven kan, en schoon en energie-efficiënt is. Alle onderdelen van de installatie krijgen een sensor die data doorgeeft: van opgewekte en gebruikte energie, surplus, klimaatinformatie, tot water- , kamer- en daktemperatuur.”
Overig Bouwnieuws
|
|