Uniper ziet nog veel problemen voor groene waterstof
Javascript is uitgeschakeld

Uniper ziet nog veel problemen voor groene waterstof

Geplaatst: 07-11-2024
Uniper ziet nog veel problemen voor groene waterstof

DEN HAAG - Om van groene waterstof een succes te maken moet Nederland snel werk maken van nieuwe regelgeving en infrastructuur. Lukt dat niet op tijd, dan wordt het veel te risicovol voor energiebedrijven om miljarden euro's te investeren in de duurzame brandstof. Dat zei Dyonne Rietveld, voorzitter van de Nederlandse activiteiten van Uniper, op een congres over de energietransitie in het Rotterdamse havengebied.

Uniper heeft plannen om op de locatie van zijn elektriciteits- en warmtecentrale op de Maasvlakte een productiefaciliteit voor groene waterstof te bouwen. Die zou in 2030 moeten werken en een capaciteit van 500 megawatt krijgen, wat bijdraagt aan de vergroening van de industrie. Maar volgens Rietveld zijn er nog veel belemmeringen.

"De zorgen zitten in het feit dat vraag en aanbod niet bijeenkomen", zei ze in een panelgesprek. Daarbij is een groot probleem dat een belangrijke pijpleidingverbinding voor waterstof naar een opslaglocatie in Groningen is vertraagd. Daardoor is het industriegebied rond de Rotterdamse haven "te veel een eiland geworden" voor potentiƫle klanten in het achterland.

Ook ontbreekt het vooralsnog aan regelgeving die de vraag naar groene waterstof kan aanjagen, terwijl die met wind- of zonnestroom opgewekte waterstof nog veel duurder is dan de fossiele variant. "Businesscases hebben een dusdanig risicoprofiel dat je daarop niet kunt investeren", aldus Rietveld op het evenement Rotterdam Energy Port. "Als we in 2030 een alternatief willen hebben, dan moeten we snel duidelijkheid hebben. Want er verdwijnt dan ook veel energie uit de markt", verwees ze naar het verbod op kolengestookte elektriciteitscentrales dat in dat jaar ingaat.

Het Duitse energieconcern Uniper streeft ernaar om tot de vroege jaren dertig van deze eeuw 8 miljard euro te investeren in schonere brandstoffen. Een deel van dat geld is bedoeld voor groene waterstof op de Maasvlakte.

Overig Bouwnieuws

'Plan ligt klaar voor nieuwe stad op Tata Steel terrein' 24-04-2025
Halvering stikstofuitstoot uiterlijk in 2035 24-04-2025
'Komende jaren duizenden woningen minder door coalitiedeal' 24-04-2025
Nieuwe boringen naar aardgas op de agenda 24-04-2025
Makelaars bezorgd om krimpende huurmarkt 24-04-2025
Rijk legt miljard euro bij voor dijkversterkingen 24-04-2025
Huizentekort loopt op door huurbevriezing 22-04-2025
Dag van de Bouw verschoven om NAVO-top 22-04-2025
Kabinet stelt zich garant voor miljardenleningen TenneT 22-04-2025
Bouwprojecten voor stroomnet in gevaar 22-04-2025
 

Onze partners

  • Gebr. Bodegraven
  • De Hoop Pekso
  • Itho Daalderop
  • Techcomlight
  • Duco Ventilation & Sun Control
  • Dycore
  • Leviat
Sluit deze advertentie