Virtuele kop in het zand biedt wel inzicht
Bouwnieuws | Door de redactie
Geplaatst: 05-04-2011
De kwaliteit en structuur van de ondergrond speelt een essentiële rol bij grote infraprojecten. Adviesbureau MWH springt op dit vraagstuk in door met software bodemprocessen te visualiseren. Waar vroeger schep en boor voor nodig waren biedt software nu virtueel zicht op de ondergrond.MWH heeft een zogenaamde geoViewer ontwikkeld die met één druk op een knop integrale informatie biedt over de boven- en ondergrond. Enerzijds biedt de ondergrond kansen, zoals voor ondergronds bouwen en energieopslag. Anderzijds kan de ondergrond belemmeringen opleveren, bijvoorbeeld bij bodem- en grondwaterverontreinigingen of bij verzakkingen en kwel.
Helder inzicht daarin en in de relatie met de bovengrondse plannen is van groot belang. Dat biedt de mogelijkheid om integraal om te gaan met boven- en ondergrond en ondersteunt het nemen van duurzame beslissingen. Daarvoor heeft MWH de geoViewer ontwikkeld. Het is een GIS-viewer die via internet geografische gegevens ontsluit. Daarmee kunnen alle beschikbare ruimtelijke gegevens visueel worden ontsloten. De bouw van de Spoortunnel in Delft heeft in de praktijk bewezen dat dit instrument een belangrijke bijdrage levert aan het inzicht in de ondergrond. Visualiseren is van essentieel belang om de ondergrond duurzaam mee te nemen binnen ruimtelijke ontwikkelingen.
Vooral minder tastbare onderwerpen, zoals grondwaterstromingen, bodemverontreinigingen, zettingsgevoeligheid en archeologische aspecten, kunnen wanneer de informatie daarover inzichtelijk is een rol spelen bij de afwegingen binnen het planningsproces. De geoViewer gaat uit van de ondergrondse ruimte. Met behulp van een digitale kaart kan precies díe informatie worden geraadpleegd die nodig is. Voor elke willekeurige locatie kan nu de bodemopbouw worden opgevraagd. Ook allerlei andere informatie die een rol speelt bij de planvorming, het ontwerp, de voorbereiding of de uitvoering is beschikbaar.
De MWHgeoViewer blijkt geschikt voor de overheid, projectontwikkelaars en aannemers van grote werken. Op een eenvoudige en laagdrempelige manier kan de ondergrondinformatie `up-to-date worden gehouden.
Overig Bouwnieuws
|
|