Voorgefinancierde zonne energie op het dak
Javascript is uitgeschakeld

Voorgefinancierde zonne-energie op het dak

Geplaatst: 02-11-2010
Het subsidieklimaat in Nederland vertoont veel overeenkomsten met het weer. Ga je in je korte broek naar buiten, dan gaat het geheid weer regenen. Is de subsidie een succes, dan wordt hij snel weer teruggedraaid. Weka Daksystemen springt daarop in door bij een offerte een compleet inzicht te geven in de te verkrijgen subsidies en de mogelijkheid om een compleet dak met fotovoltaïsche (pv) cellen vóór te financieren.Niets is zo mooi als een onderhoudsvrij plat dak dat regen en wind vanzelfsprekend buiten houdt, energie genereert en de CO2-emissie reduceert. Voor bedrijven die voor de keuze staan om in zonne-energie te investeren, is het meestal ondoorzichtig of er gebruik gemaakt kan worden van subsidie. Investeringen worden daarom meestal alleen belastingtechnisch afgeschreven. Toch zijn bedrijven zich volgens Dick Groenenberg, commercieel adviseur WeKa Daksystemen zeker bewust van het belang om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Groenenberg: “De markt wil echt wel om. Maar als je de CO2-doelstelling wilt halen, moet je gewoon met een consistent subsidiebeleid komen.” WeKa erkent het gemis en levert om haar klanten tegemoet te komen daarom sinds kort een compleet advies over de huidige (lokale, provinciale en rijkssubsidies, opgesteld door een onafhankelijk bureau. Volgens Groenenberg gaan er in Den Haag stemmen op om de kilowattuurprijs te verhogen om daarmee ‘groene’ energie te bevorderen zoals nu in Duitsland gebeurt. Hij zou dan echter graag eens zien hoe de instroom van subsidie onder de verschillende duurzame energievormen wordt verdeeld. “Waar wind- en bio-energie volop worden gesubsidieerd, gaat de subsidiekraan ter stimulering van zonne-energie nog al eens open en dicht.”

Geheel nieuw is dat WeKa sinds kort de mogelijkheid biedt om via een groeninvesteringsfondsen een compleet dak met pv vóór te financieren. Ook hierbij maakt WeKa gebruik van een onafhankelijk bedrijf. De koper betaalt het duurzame dak via de kilowattuurprijs aan de investeringsinstantie in een aantal jaren terug. De kWh-prijs is marktconform dus het bedrijf dat over het duurzame dak beschikt betaalt net zo veel voor zijn stroom als iemand die stroom via een energiemaatschappij betrekt.

WeKa Daksystemen levert onder meer de Solyndra Solar frames. Dit zijn losse pv-systemen die een hoog rendement geven. Volgens Groenenberg levert de nieuwste versie die binnenkort op de Nederlandse markt leverbaar is een opbrengst van 100 kWh per vierkante meter per jaar. Bijzonder aan de zonne­modules is de vorm van aluminium panelen die zijn voorzien van een rooster van glazen buizen. Volgens de productgegevens is met deze vorm een verhoging van twintig procent van de zonneopbrengst mogelijk. Dat komt doordat zonlicht via de witte duurzame Evalon dakbedekking met een hoog reflectiecoëfficiënt terugkaatst naar de pv-buizen. De Solyndra solar modules hebben een gewicht van slechts zestien kilogram per vierkante meter en kunnen aan elkaar gekoppeld los op het dak worden geplaatst. Voorwaarde is dan wel dat een gebouweigenaar minimaal twintig frames aan elkaar koppelt om voldoende massa te krijgen. Extra gewicht tegen extreme windbelasting is niet nodig omdat de wind vrijwel ongehinderd tussen de buizen kan doorstromen.

Award
Met Evalon Solar haalde WeKa Daksystemen twee jaar geleden de Innovatie Award. Evalon Solar is een kunststof dakbedekking waar amorfe pv-modulen zijn geïntegreerd. De grondstof voor de dakbedekking is een hoogpolymeerlegering die uit ethyleen-vinyl-acetaat-terpolymeer (EVA) bestaat. Groenenberg: “EVA is een cradle-to-cradle product. Het bevat geen chloor en geen weekmakers en is absoluut hernieuwbaar.” De zonnecellen zijn flexibel en in serieschakeling in de dakbedekking aangebracht. De Triple Junction Solar cellen zijn van amorf silicium, in een drie lagen stroomproducerend-systeem opgebouwd. Een groot voordeel van de geïntegreerde dakrollen is dat er geen ‘techniek’ op het dak ligt. Alle losse bedrading, koppelingen en stroomdozen bevinden zich onder de waterdichte laag in een harde isolatielaag waarin de benodigde ruimte is weggesmolten.

Beide systemen hebben volgens Groenenberg nog een aanvullend voordeel ten opzicht van andere pv-systemen doordat meer dakoppervlak nuttig gebruikt kan worden: “Voor een goede opbrengst moeten andere systemen onder een hoek van 33 graden worden geplaatst. Tussen de opgestelde panelen is doorgaans een afstand van drie meter noodzakelijk om uit elkaars schaduw te blijven en zo een maximale opbrengst te krijgen.” Omdat de dakrollen met geïntegreerde pv-cellen onder een hoek van minimaal drie graden kunnen liggen en de losse modules vlak op een bestaand dak zijn te plaatsen, is het mogelijk een dak volledig te bedekken tot ongeveer een meter uit de rand kan het dak. “Een goed presterend paneel brengt nu 75 kWh per vierkante meter per jaar op bij een ruimtebeslag van minimaal drie vierkante meter. Evalon-Solar genereert dan 150 kWh over dezelfde oppervlakte en Solyndra 240 kWh.”

Overig Bouwnieuws

VolkerWessels krijgt opdracht tunnel Zuidasdok te bouwen 05-09-2024
Zuid-Holland staat woningbouw Gnephoek toe 05-09-2024
Technische sectoren willen meer migranten kunnen aantrekken 04-09-2024
Keijzer: 'forse' huurstijging niet verrassend, wel nodig 04-09-2024
Woninghuren stegen in juli het sterkst in ruim dertig jaar 04-09-2024
Nieuwbouw tussenwoning nog duurder door nieuwe CAO 03-09-2024
Architect dreigt met rechtszaak om sloop museumvleugel 03-09-2024
Bouw nieuw dorp zeker jaar opgehouden door rechtszaak 03-09-2024
NHG wil ook garantieregeling voor kopers flexwoningen 03-09-2024
Ruimte in Zuid-Holland voor 24.000 woningen op parkeerplekken 02-09-2024
 

Onze partners

  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
  • VBI
  • VELUX Nederland
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
  • ACO
  • Xella Nederland SILKA
Sluit deze advertentie