Wijk van morgen in heerlen beleeft primeu met duurzame energ
Javascript is uitgeschakeld

‘WIJK VAN MORGEN’ in Heerlen beleeft primeur met duurzame energieopwekking

Geplaatst: 16-02-2012

De eerste twee prototypes van Raywavers  - een concept voor de opwekking van duurzame energie - zijn in gebruik genomen op de leercampus van de Wijk van Morgen op bedrijventerrein Avantis in Heerlen. De Raywaver is een baanbrekend en duurzaam concept dat is gebaseerd op een bijzondere combinatie van technieken die voor het eerst in Nederland wordt geïntroduceerd. Heerlen beleeft de primeur en kan mede dankzij de Raywavers voorzien in  duurzame energieverbruik in de Wijk van Morgen. Cofely is verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van het Smart Grid in de Wijk van Morgen en is bovendien medefinancier van één van de Raywavers. 

De Wijk van Morgen op het grensoverschrijdende bedrijventerrein Avantis is een demonstratie- en onderzoeksomgeving voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzaam bouwen en duurzame energievoorziening. Bedrijven, studenten, onderzoekers en overheid werken samen aan projecten en passen de laatste technologische inzichten toe. Een bijzonder nieuw concept is de Raywaver: een gecertificeerde 15 meter hoge mast, waarop zich een windturbine bevindt met een verticale as en een ‘wokkel’ voorzien van zonnefolie en geïntegreerde (straat)verlichting. De turbines zijn buitengewoon stil en nemen weinig ruimte in beslag. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt voor toepassing in een stedelijke omgeving. Door Raywavers als verlichtingsmasten in de publieke ruimte te plaatsten - langs wegen, spoorwegen, stations, bedrijventerrein en in stedelijke gebieden - ontstaat een lang lint van gratis en duurzame energiebronnen. De vormgeving is functioneel, inventief en aantrekkelijk. De geïntegreerde verlichting verhoogt bovendien de veiligheid.

Fabriek

Cofely is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en realisatie van het Smart Grid in de Wijk van Morgen. Dit Smart Grid regelt op basis van het energieverbruik het energetische samenspel tussen de gebouwen op de campus, panden in aanbouw en de Raywavers. Ook tekende zij voor de assemblage en montage van de windturbines. Bovendien legde Cofely de volledige bekabeling aan van de Windturbine, PV-linten en Led verlichting. Het bouwproject is vooral bijzonder doordat de Raywavers het ook mogelijk maken dat de elektriciteit tijdens de bouw volledig duurzaam wordt opgewekt. Eén van de bestaande gebouwen op de leercampus is De Knik - een openbare ruimte voor studenten - die volledig duurzaam is gebouwd. Cofely leverde hieraan eerder een belangrijke duurzame bijdrage met de bouw van een systeem voor warmte en koudeopwekking en de installatie van luchtventilatiesystemen. Na de ingebruikname van de twee prototypes volgt de plaatsing van Raywavers bij de ingang van het Floriadeterrein in Venlo en in Aken. Dit is het begin van een reeks die moet resulteren in de bouw van een fabriek in Limburg voor de productie van Raywavers.   

Overig Bouwnieuws

'Plan ligt klaar voor nieuwe stad op Tata Steel terrein' 24-04-2025
Halvering stikstofuitstoot uiterlijk in 2035 24-04-2025
'Komende jaren duizenden woningen minder door coalitiedeal' 24-04-2025
Nieuwe boringen naar aardgas op de agenda 24-04-2025
Makelaars bezorgd om krimpende huurmarkt 24-04-2025
Rijk legt miljard euro bij voor dijkversterkingen 24-04-2025
Huizentekort loopt op door huurbevriezing 22-04-2025
Dag van de Bouw verschoven om NAVO-top 22-04-2025
Kabinet stelt zich garant voor miljardenleningen TenneT 22-04-2025
Bouwprojecten voor stroomnet in gevaar 22-04-2025
 

Onze partners

  • Naxis Energy
  • SOPREMA
  • VIP ISOLUTIONS
  • MEDITE SMARTPLY
  • Terwa Construction Group
  • Ventistone
  • Holland Mast
Sluit deze advertentie