Belang van goede bouwlogistiek
Columns | Door Jan van der Doelen
Geplaatst: 22-01-2013
 In een eerder rapport van ING (zomer 2012) werd aangetoond dat het aandeel van de bouwtoelevering in het bouwproces de afgelopen 25 jaar licht is afgenomen. Van 65% in 1990 naar 62% in 2010. En ondanks allerlei initiatieven is de industrialisatie van het bouwproces ook nauwelijks gevorderd. Toeleveranciers houden door innovaties daarbij de prijzen relatief laag terwijl de prijzen in de bouw zelf veel harder zijn gestegen. Bouwtoeleveranciers blijken dus veel beter in staat door procesinnovaties efficiënter te werken. Maar veel innovaties leiden volgens Jan van der Doelen nog niet tot verbetering van het totale bouwproces omdat de procesinnovaties niet op het gehele proces zijn gericht.
Dit zou wel moeten en pas dan wordt de gehele bouwkolom er beter van. Duurzame samenwerking is hierbij dus van groot belang. Belangrijke voortgang in duurzame samenwerking kan bijvoorbeeld gemaakt worden door een betere beheersing van de bouwlogistiek. Bouwen wordt steeds complexer. Vaak binnenstedelijk en ook nog eens zo snel mogelijk uit te voeren ter voorkoming van overlast voor de omgeving. Verregaande industrialisatie en efficiënte logistiek zijn hierbij erg cruciaal. De bouwtoelevering kan daarbij een dominante rol vervullen door hun know-how op deze gebieden effectief in te zetten. Maar dan moeten deze partijen wel zo vroeg mogelijk in het bouwproces betrokken worden. Dit is helaas nog lang niet altijd het geval. Zeker in deze moeilijke economische tijd gaat het toch te vaak –alleen- om prijs en kostenbeheersing. Begrijpelijk, maar het staat de vooruitgang wel in de weg.
Faalkosten
Een goed initiatief is de oprichting van het ‘Platform Logistiek in de Bouw’. Een initiatief van in eerste instantie Transport en Logistiek Nederland en Bouwend Nederland. Kort daarna zijn andere partijen aangesloten w.o. twee universiteiten en HIBIN. Binnen dit platform wordt gezocht naar verbeteringen van de bouwlogistiek zodat faalkosten kunnen worden gereduceerd. Een must voor de toekomstige bouw omdat het huidige verdienmodel simpelweg te veel risico’s met een (te) laag rendement combineert. Niet duurzaam houdbaar dus. ING wil dit thema in 2013 ook omarmen door op zoek te gaan naar best practices, deze te analyseren op de kritische succesfactoren om het vervolgens te kunnen verpakken in een korte publicatie. Het belang van ene goede bouwlogistiek staat wat mij betreft buiten kijf, de toepassing ervan is een stuk lastiger. Door te leren van ervaringen in de markt kan dit wel een stuk sneller gaan. Wordt vervolgd!
Mr. Jan van der Doelen, Sectormanager Bouw, ING Nederland
Uit Bouwformatie 1/2/2013
Overig Columns
|