De horizontale gevel
Javascript is uitgeschakeld

De horizontale gevel

Geplaatst: 17-01-2018

Onze buitengevels worden beter. Historisch gezien heeft het wel even geduurd. Ooit begonnen als dragende natuursteen buitenmuren, daarna de massieve baksteenmuur en nog later de geventileerde spouwmuur waarbij binnen en buiten zijn losgekoppeld.

Onze buitengevels worden dikker. De holle spouwmuur nu gevuld met isolatie en dat isolatiepakket wordt nog almaar groter. Onze ramen eeuwenlang met enkel glas, vandaag de dag met dubbel glas en in de toekomst met drievoudig glas als norm.

Onze buitengevels worden slimmer. Nu ook de kozijnen thermisch ontkoppeld in een binnen- en buitenschil, simpele vensters worden draai-kiepramen met meervoudige aanslagen, het glaspakket wordt gasgevuld en steeds vaker voorzien van pv-cellen.

Onze buitengevels worden groener. Eerst alleen beschermd tegen zon, wind en lawaai door vaste of bewegende zonwering, later met toegevoegde ‘tweede huid’-gevels en tegenwoordig telkens ingenieuzer bekleed, tot en met levende beplanting aan toe.

Het gaat dus goed met onze gevels, en dat is te zien aan de grote belangstelling voor de komende Gevelbeurs in Ahoy. Architecten kunnen zich uitleven om de gevels van hun gebouwen geheel naar eigen hand te zetten, bouwers bedenken slimmere methodes om ze te maken en toeleveranciers ontwikkelen inventievere producten.

Maar hoe zit dat nu eigenlijk met de ‘vijfde’ gevel, het gebouwafsluitende dak? Lopen daar de ontwikkelingen wel gelijk op? Wordt het dak niet meestal gezien als noodzakelijk kwaad, om het regenwater buiten te houden en af en toe een pakketje sneeuw te kunnen dragen? Vooral het platte dak komt er dan bekaaid van af. Met een meanderend staalplaatje en wat harde isolatie, die later wordt afgeplakt met bitumen.

Gelukkig komt ook daar een nieuwe beweging op gang. Met dragende dakland-schappen in de stad, met meer terrassen en groen om ook in de hoogbouw buiten te kunnen wonen, en zelfs met stadslandbouw op het dak. Een groeiend dakleven dus, helaas nog wel rondom al die schermpjes waarachter we onze installaties verbergen.

Ook de platte daken van het sterk groeiende aantal bedrijfsgebouwen zullen eraan moeten geloven, vindt u niet? Wij bestellen al die pakjes tegenwoordig via Internet en die moeten toch ergens vandaan komen. Alleen al in het afgelopen jaar werd er meer dan een miljoen vierkante meter nieuw distributiecentrum opgeleverd. Als we daarvan de daken nu eens constructief sterker en bouwfysisch slimmer zouden maken?

Ik zie het al voor me: distributiecentra van PostNL en bol.com met dakparken vol groen en met bijbehorende activiteiten. Met golfbanen, wandelparken en actieve recreatie. Met daken als atlethiekbaan of voor voetbalwedstrijden en kartraces…
De Gevelbeurs besteedt terecht een dag aan het dak en alles wat daarvoor nodig is.

Dus architecten en bouwers: Kom nu dat dak op! (vrij naar Peter Koelewijn)

Kees van der Hoeven, 17 januari 2018

Overig Columns

Heilig Huisje 29-08-2024
Grote problemen, kleine oplossingen 13-06-2024
Le plus belle spectacle de la modernité 29-05-2024
Op het kerkhof 14-05-2024
Pompen of verzuipen 16-04-2024
Over wonen en ‘place’ 28-03-2024
Gulzige rotzakken 13-02-2024
Wanorde, of systeem? 08-02-2024
Gevederde vrienden 08-01-2024
Zwaar verouderde architectuur 06-12-2023
 

Onze partners

  • Kingspan Geïsoleerde panelen
  • De Hoop Pekso
  • Itho Daalderop
  • Wienerberger
  • De Groot Vroomshoop
  • Techcomlight
  • Duco Ventilation & Sun Control
Sluit deze advertentie