Duurzaamheid verdien je terug
Columns | Door Marcel Langeveld
Geplaatst: 05-12-2012
 De potentiële energiewinst in de gebouwde omgeving zit voor een groot deel in de technische installaties. Ondanks de kennis van adviseurs in de installatietechniek valt er op dat gebied nog veel te verbeteren, aldus Marcel Langeveld die leiding geeft aan de adviesgroep Energie & Duurzame Ontwikkeling bij Valstar Simonis.
Veertig procent van ons energieverbruik heeft plaats in de gebouwde omgeving. Naast transport en voeding wordt dan ook juist daar actief gezocht naar een duurzame en maatschappelijk verantwoorde aanpak. Deels liggen de oplossingen in de technische sfeer. Maar minstens zo belangrijk zijn organisatorische en sociaal-economische aspecten; die worden geheel ten onrechte nog wel eens verwaarloosd. Professionele, integrale en op de lange termijn gerichte strategie voor duurzaamheid moet worden nagestreefd. En ‘integraal’ wil in dit verband ook zeggen dat inter- en multidisciplinaire bouwteams ontstaan waarbinnen met respect voor elkaars visie en kennis wordt samengewerkt.
Terugverdienen
Duurzaamheid verdient zichzelf terug. Dat realiseren ook opdrachtgevers zich. Dat stimuleert ons advieswerk enorm, waardoor durzaamheid en maatschappelijk verantwoord handelen steeds vanzelfsprekender een onderdeel van ons werk uitmaken. Er zijn nu verschillende labels om de duurzaamheid van een organisatie te meten, zoals de CO2-footprint, de CO2-ladder en Milieubarometer, elk met hun eigen insteek. Zo heeft Valstar Simonis ervoor gekozen om het bedrijf in 2011 te laten certificeren volgens ISO 14001, een inter nationale norm om milieumanagementsystemen op te zetten. De keuze voor dit systeem is indertijd gemaakt omdat dit goed aansluit bij het eigen kwaliteitssysteem dat al ruim vijftien jaar operationeel is. Daarmee zijn procedures vastgelegd en gestructureerd. De erkenning past in het streven naar continue verbetering van de duurzaamheidprestaties. Maar er zijn overigens ook andere labels en overwegingen die tot andere keuzes en certificeringsystemen kunnen leiden. Er moet geen methodologische stammenstrijd ontstaan ten koste van de uiteindelijke duurzaamheiddoelen. Duurzaamheid is volgens mij geen hype maar een trend.
Marcel Langeveld is consultant duurzaamheidbij Valstar Simonis
Lees het volledige artikel in Bouwformatie uitgave 10.
Overig Columns
|