Herstel komt niet van de politiek
Javascript is uitgeschakeld

Herstel komt niet van de politiek

Geplaatst: 20-11-2013

De wijze waarop dit jaar de begroting tot stand is gekomen, was uitermate bijzonder. Ik loop nu bijna dertig jaar op het Binnenhof rond, maar zo heb ik het nog nooit meegemaakt.

Oké, de manier waarop mensen stemmen is veranderd. Partijen verliezen zomaar twintig zetels of winnen in de laatste weken voor de verkiezingen, ten opzichte van peilingen, ook weer tientallen zetels. Dit leidt tot instabiele verhoudingen en kabinetten die niet automatisch kunnen rekenen op meerderheden in één van de beide kamers. En dat betekent onderhandelen met de oppositie. ‘Wen daar maar aan', zegt premier Rutte steevast. Zo ook in de weken nadat het kabinet op Prinsjesdag de Miljoenennota presenteerde. En dat allemaal in tijden van een economische crisis die er hard inhakt. Zeker ook in de bouwsector. Misschien wel juist in de bouwsector. Het kabinet probeert in onzekere tijden zekerheid te bieden met een akkoord hier en een akkoord daar. Het kan ook niet anders omdat het zonder hulp van buitenaf compleet vleugellam is.

Tijdens de laatste onderhandelingen over de begroting met oppositiepartijen vroeg de presentator van ons RTLNieuws mij hoe dit allemaal ging aflopen. Mijn antwoord was ‘ik heb geen idee, maar zij zelf ook niet'. Natuurlijk iedereen deed naar buiten toe zo optimistisch mogelijk, maar in werkelijkheid waren ze ten einde raad. Maar, het moet gezegd, het is gelukt. D66, ChristenUnie en de SGP, schoten net op tijd te hulp. Na een paar nachten onderhandelen en doorhalen, lag er een akkoord. Partijen kregen van alles en nog wat toegespeeld in ruil voor steun. Zo heeft het kabinet weer even tijd gekocht op weg naar een soortgelijke procedure volgend jaar.

Ook voor de bouwsector zit er hier en daar aardig nieuws in het akkoord. Zo wordt bijvoorbeeld hetlage btw-tarief voor renovatie verlengd. Voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland reageerde meteen verheugd: ‘Hiermee laat de politiek zien dat ze de noodzaak inziet van behoud van werk in de bouwsector. Dat geeft heel veel nieuwe woningeigenaren en corporaties de mogelijkheid om hun woningen te verbouwen, renoveren en vooral energiezuiniger te maken. Dat is prachtig in lijn met het recente Nationaal Energieakkoord. In 2014 krijgt de bouw daardoor niet te maken met een omzetdaling van 40 miljoen euro, maar in plaats daarvan met een omzetstijging van 360 miljoen. Dat levert ook weer drieduizend banen op.'

Natuurlijk het helpt, maar de sector is er nog lang niet mee geholpen. En het is ook verre van realistisch om te denken dat het de politiek is die voor echt herstel kan zorgen. Dat moet ook hier van buiten komen. Naast de harde cijfers is economie vooral ook psychologie. Mensen moeten er weer in gaan geloven. Moeten weer durven kopen en investeren. De eerste lichtpuntjes zijn er. Zetten die door dan kan het zomaar heel hard gaan. Want in de bouw is er na een aantal verloren jaren heel veel in te halen. Wie zich daar nu alvast innovatief op voorbereidt, kan straks als eerste uit de startblokken. En nogmaals verwacht daarbij niet teveel van de politiek. U moet het vooral zelf en nog beter samen doen.

Overig Columns

In gelul kun je niet wonen 16-12-2024
Oude problemen, nieuwe vormen en v.v. 12-12-2024
Heilig Huisje 29-08-2024
Grote problemen, kleine oplossingen 13-06-2024
Le plus belle spectacle de la modernité 29-05-2024
Op het kerkhof 14-05-2024
Pompen of verzuipen 16-04-2024
Over wonen en ‘place’ 28-03-2024
Gulzige rotzakken 13-02-2024
Wanorde, of systeem? 08-02-2024
 

Onze partners

  • Van de Vin ramen en kozijnen
  • Faay Vianen
  • Fakro Nederland
  • JORDAHL
  • Fermacell
  • Hakron
  • Halfen
Sluit deze advertentie