In gelul kun je niet wonen
Columns | Door Max de Jong (ingenieur en directeur bij Archidat)
Geplaatst: 16-12-2024
Met deze bekende uitspraak, toegeschreven aan de Amsterdamse wethouder Jan Schaefer, onderstreepte premier Dick Schoof afgelopen woensdag 11 december het belang van de Woontop en de noodzaak om snel en veel meer huizen te bouwen. "Je moet niet alleen praten maar ook doen," luidt de achterliggende boodschap.
De Woontop in Nieuwegein bracht woensdag alle kopstukken uit de woningbouwwereld samen. Er is haast geboden en geen tijd te verliezen, benadrukte minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening). Maar snelheid alleen is niet genoeg; de bouwopgave moet ook betaalbaar blijven. Uit onderzoek blijkt dat het streven om twee derde van de woningen betaalbaar te bouwen, volgens Mona “haalbaar is.”
Tijdens de top nam ook Doekle Terpstra voorzitter van TechniekNL het woord. Met enige trots meldde hij dat het aandeel van installatiekosten in de totale bouwkosten inmiddels is gestegen van 10 naar 20 procent. Hij koppelde dit aan duurzaamheid. Recent onderzoek wijst echter uit dat bij een tussenwoning de installatiekosten inmiddels al 28 procent bedragen. De verwachting is dat dit percentage komend jaar verder zal stijgen, waarmee de kosten voor installaties boven de €40.000,- per tussenwoning uitkomen.
Hierbij komt dat installaties tijdens de levensduur van een woning veel onderhoud vergen, en een deel van de systemen naar verwachting vier keer vervangen moet worden in de komende 70 jaar. Dit roept een belangrijke vraag op: Hoe duurzaam en betaalbaar is dat? De installatiebranche heeft duurzaamheid geclaimd, maar is deze koers werkelijk de juiste?
Meer betaalbaar wonen begint wat mij betreft met minder installaties. Het is tijd om kritisch te kijken naar de verplichtingen rondom installaties en de bijbehorende regelgeving.
Minister Mona Keijzer benadrukte haar voornemen om “het mes te zetten” in onnodige regelgeving. Met het programma STOER – Schrappen van Tegenstrijdige en Overbodige Regelgeving – hoopt zij hierin stappen te zetten. Tijdens de Woontop riep zij op om samen invulling te geven aan de ‘E’ in de afkorting. Bij deze mijn suggestie: Schrappen van Tegenstrijdige en Overbodige Energie-Regelgeving.
En als afsluiting: net zoals “in gelul kun je niet wonen,” geldt ook: in een installatie wil je niet wonen.
Ing. Max de Jong is directeur bij Archidat
Overig Columns
|