Je ziet er totaal niet mannelijk uit
Columns | Door Charles Groenhuijsen
Geplaatst: 09-05-2023
Zou het flauwe cliché nog waar zijn dat de belangrijkste rol van vrouwen in de bouw is dat ze wandelend langs een bouwplaats worden uitgefloten? Hé, schatje... Of zijn we in het tijdperk van MeToo daar intussen wel voorbij?
Durven mannelijke bouwvakkers zich nog wel zo seksistisch op te stellen als er tijdens de schaft niet alleen mannen hun boterham eten, maar bijvoorbeeld ook een vrouwelijke timmerman, metselaar, uitvoerder, tegelzetter, monteur bliksembeveiliging, kraanmachinist, werkvoorbereider of monteur utiliteitsbouw. Ik verzin al deze functies niet zelf, maar haal ze van de vrolijke website VrouwenInDeBouw.com.
Daar was ik terecht gekomen omdat ik terugbladerend in mijn vorige columns zag dat de onderwerpen vaak aan de sombere kant zijn. Zo was er een column waarin ik onbelemmerd op architecten mopperde. Ik schreef over faalkosten, de schrikbarende onveiligheid op bouwplaatsen, onbetaalbare koopwoningen (dat was een column van vóór de stijging van de rente) en lachwekkende bouwvoorschriften.
Ik zocht een vrolijker onderwerp en stuitte dus op die website over vrouwen in de bouw met interviews met vrouwen met al die bovengenoemde functies. Mooi toch!
En er is meer: leidinggevende vrouwen in de bouw. Professionele vrouwen kennende laten ze zich niet meer afremmen. Er zijn lijstjes met beroepen waarin de minste vrouwen actief zijn. Daar staan nogal wat banen in de bouw bij. Dat gaat veranderen. Maar ik was dus bezig met die vrolijke column...
De website over vrouwen in de bouw maakt het me makkelijk. Er staan veel opgewekte interviews op. Neem Tamara Rouwenhorst (28); ze is timmervrouw. Ze voelde zich snel thuis op de bouwplaats. "Eigenlijk keek mijn omgeving er niet heel raar van op, waarschijnlijk omdat ik altijd al one-of-the-guys was".
Ze doet nog een verrassende observatie. Mannelijke collega's die denken: zo'n bouwvrouw, die zal wel lesbisch zijn. Raar vooroordeel, maar Tamara zegt nuchter: "Er zijn altijd mensen die verwachten dat je dan ook per definitie een vriendin hebt in plaats van een vriend. Ook de opmerking “oh, maar je ziet er totaal niet mannelijk uit” krijg ik vaak te horen".
Wendy de Groot (34) is metselaar. Ze houdt van dat vak: " Metselen is een waanzinnig vak om te leren en te beoefenen. Als je een droom hebt of iets graag wil, moet je er volledig voor gaan. Wat ze ook zeggen, laat je niet op de kast jagen om iets anders te gaan doen. Doe wat je graag wilt."
Of Kim Katsman (38) tegelzetster. Ze heeft het van huis uit meegekregen. Haar vader had een tegelzetbedrijf. Kim: "Drie tot vijf dagen per week loop ik rond op de bouwplaats en ervaar alleen maar leuke reacties. Vaak willen de mannen voor me sjouwen, maar dat hoeft niet. Ik doe dat lekker zelf".
Ik blader door de interviews op de website en zie dat er veel leidinggevende vrouwen bij staan. Geen wonder dat in alle andere sectoren waar vrouwen in opmars zijn (onderwijs, zorg, justitie) deze snel doorschuiven naar de leiding. In de bouw dus ook: een projectleider, commercieel manager, architect, senior-engineer, eigenaar van een adviesbureau of betonbedrijf. Het mannenbolwerk schudt op zijn grondvesten.
Mannen op de bouwplaats moeten er maar aan wennen dat ze onder vrouwelijke bazen werken. En dan houden ze vanzelf op met het nafluiten van alle passerende schatjes...
Charles Groenhuijsen Reacties, suggesties: charlesgroenhuijsen@gmail.com
Overig Columns
|