Stop met gas! Meer kolen!
Columns | Door Max de Jong (directeur/uitgever Archidat Bouwformatie)
Geplaatst: 06-07-2022
Een jaar geleden had je mij bij deze titel voor gek verklaard, maar inmiddels is het de harde realiteit. In 2018 kondigde minister Wiebes aan dat de gaskraan in Groningen wordt dichtgedraaid. De reden; de gevolgen van de gaswinning in Groningen zijn maatschappelijk niet meer aanvaardbaar. Het kabinet heeft daarom in 2018 besloten de gaswinning zo snel mogelijk helemaal af te bouwen.
Op die manier wordt het risico op aardbevingen kleiner en wordt het veiliger in Groningen. Tegelijkertijd is Nederland aan het verduurzamen, daarom mochten de kolencentrales maar op 35 procent van hun capaciteit draaien.
Het kabinet hoopte hiermee jaarlijks 4 a 4,5 megaton aan CO2 uitstoot te besparen. Naar schatting wordt hierdoor in de periode 2022-2024 echter tussen de 2,5 en 3 miljard kuub gas extra verbruikt door gascentrales.
Met de dreigende gascrisis is nu toch besloten de kolencentrales weer op volle kracht te laten draaien. Vanwege de gascrisis klinkt ook de oproep om toch weer meer gas uit Groningen te halen. Het kabinet houdt echter voet bij stuk: Groningen is alleen een "aller- allerlaatste redmiddel".
Meer gaswinning is, in het belang van de veiligheid voor Groningers en voor het herstel van het vertrouwen in de overheid, geen optie.
Omdat meer gaswinning onveilig is schakelt de Nederlandse overheid daarom over op kolen. Maar sinds wanneer is de winning van kolen zonder gevaar? Het werk in de kolenmijnen is zwaar, vies en weggestopt onder de grond en bovendien gevaarlijk. In 1974 zijn de kolenmijnen in Limburg definitief gesloten.
In de Nederlandse mijnen zijn dan in de voorgaande jaren in totaal 1.455 mijnwerkers om het leven gekomen. Inmiddels importeren wij kolen uit Zuid Amerika en China. Met name de Chinese kolenmijnen staan bekend als verouderd en uiterst gevaarlijk. Jaarlijks komen in China honderden mijnwerker om het leven.
Waarom kiest het kabinet dan toch voor kolen en wat maakt kolen zo onweerstaanbaar? Ik kan maar één reden bedenken en dat is de prijs. Met de torenhoge gasprijzen zijn kolen spotgoedkoop, alle tegenargumenten komen daarmee blijkbaar te vervallen.
Ik ben zeker geen voorstander van het roekeloos opendraaien van de gaskraan, maar wat er nu gebeurt is hypocriet. Ik ben dan ook heel benieuwd hoelang het gaat duren voordat onze minister voor klimaat en energie Rob Jetten zijn excuses gaat aanbieden voor het gevoerde beleid.
Ing. Max de Jong is directeur bij Archidat Bouwformatie
Hoge gasprijs een zegen In Groningen kun je beter slopen Parlementaire enquete over aardgasaffaire? Woningbouw van infuus overheid?
Overig Columns
|