Kies voor mooi bouwen, ook in deze crisistijd
Columns | Door Ton Pielkenrood
Geplaatst: 20-03-2012
 De bouw heeft het moeilijk. Door de slechte financiële situatie waarin in ons land verkeert, worden veel bouwprojecten geschrapt of sterk gefaseerd uitgevoerd. Bij projecten die wel doorgang vinden, wordt gelet op welke manier er geld kan worden bespaard. Kritisch kijken naar het bouwproces is raadzaam. Zolang het snijden in de kosten maar niet ten koste gaat van de bruikbaarheid en kwaliteit van een gebouw. We moeten waken voor ‘crisisbouw’: gebouwen die eigenlijk nu al niet aan de sociale -en gebruikerseisen voldoen.
Duurzaam bouwen is van groot belang. Maar bij duurzaamheid gaat het niet alleen om een energiezuinig, of beter nog, een energieneutraal gebouw. Het gaat er ook om of een pand levensduurbestendig is. Dat wordt een gebouw bijvoorbeeld door de mogelijkheid tot flexibel indelen. Een pand kan dan makkelijk worden aangepast aan de eisen van nieuwe gebruikers. Maar niet alleen de flexibele indeling maakt een gebouw levensduurbestendig. Het gaat er simpelweg ook om of we het gebouw in de toekomst nog mooi vinden. Willen we over twintig jaar nog steeds in dat huis wonen? Krijgen we over twintig jaar dat kantoorpand nog verhuurd?
Kantoorkolossen
Voorbeelden van kantoorpanden die niet meer verhuurd worden mede vanwege hun uiterlijk, zijn er volop te vinden. Bijvoorbeeld in Amsterdam. Op de kantoorlocaties Amstel III en Teleport staan kantoorkolossen die zijn opgetrokken uit – niet al te modieus – spiegelglas. De leegstand is hier respectievelijk 25 procent en negentien procent, terwijl in de rest van Nederland ongeveer vijftien procent leegstaat. Bouwers moeten dus rekening houden met esthetiek. Om duurzaam te kunnen bouwen, moet een gebouw over twintig jaar nog steeds ‘in de mode’ zijn. Dat kan alleen als er wordt gekozen voor een tijdloos ontwerp, gemaakt met mooie materialen. Materialen die er over twintig jaar nog steeds goed uitzien, en waarbij er weinig onderhoud nodig is. Bouwstoffen met een goede ‘feel to it’, een prettige uitstraling. Een sterk en duurzaam materiaal dat aan al deze eisen voldoet? Architectonisch beton!
Sierbeton
Architectonisch beton, ook wel sierbeton genoemd, wordt vaak verwerkt in gevels. Maar ook voor wanden, trappen en andere betonproducten wordt het gebruikt. En dat is niet verwonderlijk. Beton kan namelijk in iedere vorm worden gegoten. Het bestaat uit een met zorg ‘gecomponeerd’ mengsel, waarbij volop gevarieerd kan worden met kleur en toevoegingen die voor een bijzondere structuur zorgen, zoals natuursteen, metaal en glas. Het resultaat is enerzijds robuust en degelijk en anderzijds luxe en verfijnd.
Gepolijst
Een bijzondere vorm van sierbeton is gepolijst beton. Deze betonsoort heeft een effen oppervlak met een al dan niet uitgesproken glans als resultaat. Het polijsten gebeurt in verschillende stappen waarbij een steeds fijnere oppervlaktestructuur en een steeds hogere glans bekomen wordt. Zodra het beton hard genoeg is, wordt een tot twee millimeter van het oppervlak weggeschuurd zodat de granulaten zichtbaar worden. Het voor kleurverschillen zo kwetsbare oppervlak verdwijnt, waardoor de compositie van het materiaal zichtbaar wordt en het materiaal de juiste uitstraling krijgt. Na een eerste slijpbewerking wordt het oppervlak gekit. Hierdoor worden eventuele holtes afgedicht. Zodra het oppervlak verhard is, wordt het met steeds fijnere slijpstenen bewerkt. Daarbij komt de natuurlijke glans van de granulaten tevoorschijn. Door het verder te bewerken met nog fijnere slijpstenen, ontstaat er eerst een satijnglans en daarna een hoogglans.
Onderhoudsvriendelijk
Grote voordelen van gepolijst beton zijn de sterkte van het materiaal en de dichtheid. Hierdoor hebben invloeden van buitenaf geen invloed. Een gevel van gepolijst beton is glad. Organisch materiaal kan zich hier niet aan hechten. Een gepolijste gevel is dus sterk zelfreinigend en onderhoudsvriendelijk. Dit voordeel kan nog versterkt worden door het aanbrengen van een beschermende coating. Gepolijst beton wordt steeds meer toegepast in gevels, wanden en in trappen. Maar toepassing van gepolijst beton kan overal. Met het huidige 3D-slijpen kunnen alle vormen, en dus alle elementen, worden geslepen.
Boulevard
Een mooi voorbeeld van een recent project waarbij architectonisch beton zorgt voor een prachtig beeld is de nieuwe boulevard van Scheveningen. De Spaanse architect Manuel de Solà-Morales is verantwoordelijk voor het ontwerp. In zijn ontwerp nemen de Terre Armée-wanden een bijzondere kenmerkende plaats in. Deze wanden zijn uitgevoerd in gepolijst, licht terracotta gekleurd beton, waarbij de leuning is opgenomen in de keerwand. De keuze voor gepolijst beton is makkelijk te verklaren: het terracottakleurige beton heeft een natuurlijke, maar tegelijkertijd luxe uitstraling en is door zijn gepolijste, gladde oppervlak uitermate geschikt om de invloed van de elementen te weerstaan.
Marmer
Ook bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam is een hoofdrol weggelegd voor architectonisch beton. De gevelplaten zijn hierbij uitgewerkt in wit gepolijst beton, met een toeslag van wit Noors marmer. Het gepolijst beton zorgt voor een luxe gevoel. Door te kiezen voor een gepolijste gevel in plaats van een gevel van natuursteen, konden de kosten voor het bouwproject naar beneden. Ook de grote flexibiliteit in het ontwerp met betonnen kunststeen was een voordeel.
Aandeel
Het aandeel architectonisch beton groeit gestaag in Nederland. Logisch, als je kijkt naar de enorme mogelijkheden die het materiaal biedt. Alle kleuren, vormen en structuren zijn mogelijk. De vraag naar deze bijzondere kunststeen moet de komende jaren alleen maar toenemen. Kiezen voor architectonisch beton betekent namelijk kiezen voor een duurzaam en tijdloos resultaat. Daarom: Laat Nederland weer bouwen, ook met architectonisch beton.
Laat Nederland weer Bouwen
Laat Nederland weer bouwen is een draaggolfcampagne, bedoeld om Nederland weer aan het bouwen te krijgen. In plaats van negativisme tracht de BFBN met de bouwtoelevering te denken in mogelijkheden. We willen laten zien hoe het anders kan; hoe slimme concepten een antwoord kunnen bieden op maatschappelijke problemen. Kijk voor meer informatie op www.laatnederlandweerbouwen.nl
Ton Pielkenrood is directeur van de Bond van Fabrikanten in Betonproducten in Nederland
Bron: Opinie, Bouwformatie uitgave 3 van 20 maart, 2012
Overig Columns
|