Educatieartikel 13 koudebruggen
Javascript is uitgeschakeld

Koudebruggen

Geplaatst: 08-03-2016
Koudebruggen

Bij de berekening van de warmteweerstand van een wand, dak of vloer wordt zowel gekeken naar de warmteweerstand van de schil, als naar de aansluiting op andere constructiedelen. Bij een aansluiting is de isolatielaag soms onderbroken en kan kou de constructie binnen treden. Als de constructie niet op alle plekken dezelfde isolatiewaarde heeft en er tussen de twee gescheiden ruimtes een temperatuurverschil aanwezig is, wordt er gesproken van een koudebrug. Deze koudebruggen of lineaire warmteverliezen worden uitgedrukt in een psi-waarde (Ψ).

Forfaitaire waarde
Onderdeel van de EPC-berekening is de psi-waarde. Deze kan op drie manieren worden ingevoerd in de berekening. Standaard wordt een forfaitaire waarde gebruikt binnen de EPC-berekening. Dit heeft een ongunstige invloed op de EPC omdat de invloed van koudebruggen zwaar wordt meegerekend in de energieprestatieberekening. Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van de ‘veilige’ waarden volgens bijlage G van NEN 1068 (2012). Tot slot kan de psi-waarde, al dan niet aan de hand van specialistische bouwfysische software, ook zelf berekend worden.

EPC verlaging
De bekende psi-waarde vermenigvuldigd met de lengte van de koudebrug, kan in de EPC-software worden ingevoerd. Als er gekozen wordt voor de optie om te werken met de zelf berekende psi-waarde, moeten alle lineaire koudebruggen worden ingevoerd. Het is niet mogelijk om een energieprestatieberekening in te dienen met een vermenging van forfaitaire en berekende of bekende waarden. Naarmate er meer lineaire warmteverliezen zijn in een gebouwontwerp, leidt handmatige berekening van de waarden tot een grotere potentiële EPC-verlaging. Afhankelijk van de detaillering en het type woning, kan dit een verlaging van de EPC van 0,03 tot 0,09 opleveren. Dit staat gelijk aan een verlaging van 5 tot 13 procent bij een EPC van 0,4. Een goede detaillering is direct van invloed op de koudebrug, kan de warmteverliezen beperken en verlaagd zo de EPC.

Referentiedetails
Archidat Bouwformatie heeft voor een aantal vooraanstaande producenten en leveranciers de psi-waarden voor specifieke details berekend. Daarnaast heeft Archidat ook een selectie product-ongebonden details met berekende psi-waarden. Deze details zijn te herkennen aan het psi-logo op de thumbnail weergave van de details. Het productblad inclusief psi-waarde is te downloaden rechtsboven in de vergrootte weergave. Indien gebruik wordt gemaakt van de aangeboden referentiedetails met een psi-waarde, moeten deze details volledig overeenkomen met het ontwerp. Als de betreffende details afwijken van de referentiedetails moet er een toeslag van 25 procent op de psi-waarde worden gehanteerd. Voor de psi-waarde geldt als vuistregel: hoe lager de waarde, des te minder warmteverlies de koudebrug veroorzaakt.

Gratis Psi-waarden
Op de website van Archidat Bouwformatie vindt u de psi-waarden van de volgende leveranciers: Den Braven, Duco Ventilation & Sun Control, Foamglas, Isobouw, Kingspan Insulation, Kingspan Unidek, De kracht van de Combinatie, Monier, NVPU, Recticel Insulation, Reynaers Aluminium, Rockwool, Roval Aluminium, Schöck Nederland, Termokomfort Nederland, VBI, Wédéflex en Xella Nederland Ytong. Al deze details en de bijbehorende productbladen met psi-waarden zijn na registratie gratis in te zien. Archidat Bouwformatie biedt ook een ruime set productongebonden details met psi-waarden aan. Deze kunt u raadplegen na het afsluiten van een abonnement.

Overig Kennis

BENG-projecten houtskeletbouw nu beschikbaar 14-03-2022
Belangrijke details bij ontwerpen in HSB 03-03-2022
Houtskeletbouw, een aantrekkelijk alternatief? 03-03-2022
Welke maatregelen kan ik nemen om te voldoen aan BENG? 31-08-2021
TOjuli: Hoeveel impact heeft zomernachtventilatie 27-07-2021
TOjuli: Het effect van zonwering, zonwerend glas en overstekken 27-07-2021
TOjuli: De invloed van oriëntatie en glasoppervlak 27-07-2021
BENG 1 verlagen door te rekenen met psi-waardes 27-07-2021
Effectiviteit isolatie en luchtdichtheid op BENG 1 27-07-2021
Welke maatregelen zijn het meest effectief voor BENG 2 en 3? 27-07-2021
 

Onze partners

  • VBI
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
  • ACO
  • Xella Nederland SILKA
  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
  • Archidat Bouwformatie
Sluit deze advertentie