Educatieartikel 23 duurzaamheidscertificaten
Javascript is uitgeschakeld

Duurzaamheidscertificaten

Geplaatst: 24-05-2016
Duurzaamheidscertificaten

De EPC is een verplichte duurzaamheidsberekening voor gebouwen. Er zijn echter steeds meer andere certificaten om aan te geven hoe duurzaam een gebouw is. In eerdere artikelen hebben we al gesproken over de Passiefhuismethode (PHPP) en BREEAM. In dit artikel gaan we in op andere duurzaamheidscertificaten en berekeningsmethoden en -software.

GPR
W/E adviseurs hebben in 1995 de eerste versie van GPR ontwikkeld in samenwerking met de gemeente Tilburg. Hier lag het People, Planet, Profit principe aan ten grondslag. Een zo hoog mogelijke kwaliteit in combinatie met een zo laag mogelijke milieubelasting. GPR staat voor Gemeentelijke Praktijk Richtlijn en is software waarmee de duurzaamheidsprestaties van gebouwen kunnen worden weergegeven. Gebouwen worden getoetst aan vijf GPR thema’s, namelijk: Energie, Milieu, Gezondheid, Gebruikskwaliteit en Toekomstwaarde. Het softwareprogramma is beschikbaar in verschillende versies: GPR Gebouw, GPR Stedenbouw, GPR Bouwbesluit, GPR specials (GPR Sport & Zwembad, GPR Zorg en Stationscan Duurzaamheid) en GPR Onderhoud. De GPR-berekening kan gebruikt worden voor de aanvraag van MIA en VAMIL.

GreenCalc
GreenCalc is een rekenprogramma om de duurzaamheid van een gebouw of wijk in kaart te brengen. De ontwikkeling van GreenCalc is inmiddels stopgezet en het programma is gratis te gebruiken, maar zal na verloop van tijd niet meer voldoen aan de huidige eisen. Wel kunnen projecten worden vergeleken met oudere projecten die nog een GreenCalc score hebben ontvangen. GreenCalc is opgegaan in de BREEAM-NL certificering.

AQSI
In Nederland ligt de nadruk binnen de wetgeving op de duurzaamheid van het gebouw, het energiegebruik en de CO2-uitstoot. De AQSI (Assessing and Qualifying on Social Impact of buildings) is een assessmenttool die inzicht geeft in de sociale duurzaamheidsaspecten van een gebouw. Het People aspect in de drie p’s. People, Planet, Profit, is een veelgebruikte uitspraak binnen de duurzaamheid. De tool is gebaseerd op de Europese norm NEN-EN 16309. Er wordt gekeken naar toegankelijkheid, aanpasbaarheid, gezondheid en comfort, impact op de omgeving, onderhoud en sociale veiligheid. AQSI is ontwikkeld door Nieman Groep op initiatief van ROCKWOOL. AQSI kan worden gebruikt als aanvulling op bestaande tools, zoals BREEAM of GPR.

Andere duurzaamheidscertificaten
LEED: LEED staat voor Leadership in Energy and Environmental Design en is een certificeringsmethode die wordt gebruikt door onder andere de U.S. Green Building Council.
Green Star: Green Star is de certificering voor gebouwen in Australië. Het wordt beheerd door de Green Building Council of Australia.
HQE: HQE (Haute Qualité Environnementale) is de certificering voor duurzame gebouwen in Frankrijk. Deze certificering is opgezet door de Association Haute Qualité Environnementale (ASSOHQE).
CASBEE: CASBEE is een Japans certificeringsysteem opgezet door de Japan GreenBuild Council en de Japan Sustainable Building Consortium (JaGBC/JSBC).

Overig Kennis

BENG-projecten houtskeletbouw nu beschikbaar 14-03-2022
Belangrijke details bij ontwerpen in HSB 03-03-2022
Houtskeletbouw, een aantrekkelijk alternatief? 03-03-2022
Welke maatregelen kan ik nemen om te voldoen aan BENG? 31-08-2021
TOjuli: Hoeveel impact heeft zomernachtventilatie 27-07-2021
TOjuli: Het effect van zonwering, zonwerend glas en overstekken 27-07-2021
TOjuli: De invloed van oriëntatie en glasoppervlak 27-07-2021
BENG 1 verlagen door te rekenen met psi-waardes 27-07-2021
Effectiviteit isolatie en luchtdichtheid op BENG 1 27-07-2021
Welke maatregelen zijn het meest effectief voor BENG 2 en 3? 27-07-2021
 

Onze partners

  • Kingspan Insulation
  • Knauf
  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
  • Alsecco
  • Recticel Insulation
  • Sapa by Hydro Building Systems
Sluit deze advertentie