Effectiviteit isolatie en luchtdichtheid op BENG 1
Kennis | Door een onzer verslaggevers
Geplaatst: 27-07-2021
De energiebehoefte voor het verwarmen en koelen van de woning wordt bepaald door verschillende factoren. De isolatiewaarde en luchtdichtheid van dak, gevel, vloer en kozijnen bepalen in hoeverre de woning de warmte vast kan houden.
Extra isoleren van de schil en kozijnen Het effect van een Rc-waarde hoger dan de minimale bouwbesluit eisen voor het dak en de gevel is vrij klein. De transparante delen zijn in vergelijking met de schil minder goed geisoleerd en veroorzaken nog het meeste warmteverlies. Een standaard U-waarde van een raam van 1,4 kun je vergelijken met een Rc van 0,7; een groot verschil met een volgens het bouwbesluit geisoleerde gevel van 4,7. Het toepassen van drievoudig glas heeft daarom wel een duidelijk positief effect in de berekening.
Luchtdichtheid van de schil Het verbeteren van de luchtdoorlatendheid (qv;10) van de thermische schil levert een flinke besparing op. Wanneer er een meetwaarde in de berekening is meegenomen in plaats van een forfaitaire waarde, dient deze bij oplevering wel aangetoond te worden met een luchtdichtheidsmeting.
Doorvoeren buitenschil Leidingdoorvoeren door de gevel of het dak die in directe verbinding staan met de buitenlucht, moeten worden meegenomen in de berekening. Het gaat bijvoorbeeld om standleidingen voor riool of inpandige hemelwaterafvoeren. Hier is sprake van het zogenaamde schoorsteeneffect, waardoor er in de wintermaanden warmte verloren gaat. Bij de EPC-berekening werd dit verlies nog niet meegenomen. In de referentiewoningen zijn we uitgegaan van één ongeisoleerde leiding. Het isoleren van deze standleiding levert een besparing op van 1,6 kWh/m2.
Bekijk de BENG-resultaten van onze referentiewoningen bij de uitgewerkte projecten.
Overig Kennis
|