Burgerhout
Javascript is uitgeschakeld

Burgerhout: ‘We zullen nooit concessies doen aan de kwaliteit’

Geplaatst: 28-03-2012
Burgerhout: ‘We zullen nooit concessies doen aan de kwaliteit’

Als producent van rookgasafvoer- en ventilatiesystemen heeft Burgerhout uit Assen een vertrouwde naam opgebouwd. Het bedrijf levert een breed assortiment in RVS, aluminium en kunststof. Directeur Sieger Volkers: "We zijn een absoluut A-merk op ons gebied. Daar kiezen wij ook heel bewust voor omdat wij geloven in lange termijnrelaties en het leveren van excellente kwaliteit." Een kennismaking met het bedrijf uit het hoge noorden die en passant ook nog een publieksprijs op de VSK-beurs in de wacht wist te slepen voor een nieuw innovatief product.

Twee jaar geleden verliet Volkers de wereld van de ICT-Telecom en werd hij directeur van Burgerhout. "Het mooie is dat we hier concrete, tastbare producten maken. Ook de houding van de mensen vind ik mooi. Ze werken hier over het algemeen lang, zijn heel erg betrokken en iedereen heeft de focus van klantgerichtheid en excellente dienstverlening," vertelt Volkers trots. Het bedrijf, dat onderdeel is van de M&G group, kent een lange en rijke historie. In Nederland en Europa is Burgerhout/M&G Group marktleider op het gebied van rookgasafvoersystemen.

Praktijk
"Het bedrijf levert met name aan de technische groothandel," vertelt Volkers. Toch richt men zich ook steeds meer op de voorschrijvende instanties. Een van de redenen daarvoor is dat men in de praktijk nog wel eens merkwaardige situaties tegenkomt. Volkers: "Wij willen daarom meer informatie naar de klanten van de groothandel krijgen." Burgerhout organiseert daarom ook informatiesessies voor installateurs op het gebied van rookgasafvoer. "Je moet er niet aan denken wat er kan gebeuren als bij onvolledige verbranding in de ketel de rookgasafvoer niet volgens de voorschriften is geïnstalleerd."

Koolmonoxide
Volkers: "Bij onvolledige verbranding in de cv-ketel krijg je het uiterst giftige koolmonoxide." Jaarlijks overlijden er zo’n tien mensen door koolmonoxidevergiftiging. Volgens Volkers spelen daar tal van factoren een rol bij: waar hing de ketel? Hoe was die aangesloten? Hoe was het onderhoud? Werd de ruimte goed geventileerd? Volkers: "Daarom zullen wij ook nooit concessies doen aan de kwaliteit, omdat wij weten wat voor situaties het kan veroorzaken." In het eigen unieke R&D testcentrum in Groningen worden producten uitgebreid getest op bijvoorbeeld uitzetting, lekkage en weersinvloeden. "Alle systemen die wij leveren zijn volstrekt veilig, maar in een auto moet je ook niet geblinddoekt, achterstevoren gaan zitten met een baksteen op het gaspedaal. Dat maakt een auto ook onveilig."

ROGAFA
Vanuit het verbond van rookgasfabrikanten (ROGAFA) wil Burgerhout op een actieve manier de markt adviseren over het veilig installeren van de producten. "We praten als fabrikanten met elkaar over regelgeving en praktijkrichtlijnen. Wat wij vaak zien, is dat een probleem ontstaat door de manier van installeren. Wij leveren bijvoorbeeld RVS, aluminium en kunststof producten. Rookgassen zijn warm en dat heeft invloed op de werking van het materiaal. Bij kunststof werkt het materiaal het meest. Op het moment dat de rookgasafvoer niet voldoende gebeugeld is, kan het ‘uit elkaar gaan lopen’ en ontstaat er lekkage." ROGAFA kwam daarom recent met een advies naar de markt waarin expliciet werd aangegeven hoe kunststof systemen gebeugeld moeten worden. "Dat doen we naast alles dat al is vastgelegd in handleidingen en montagevoorschriften."

Concentrisch
In Nederland ziet men steeds meer een verschuiving van traditioneel gebruikte materialen zoals aluminium en RVS naar het veel lichtere en makkelijk verwerkbare kunststof. Maar wat in Nederland nog nauwelijks toegepast wordt, in tegenstelling tot het buitenland, zijn de concentrische systemen: een rookgasafvoerbuis ín de luchttoevoerbuis. Volkers: "Mocht er rookgas lekken, dan komt dat niet direct in de open ruimte, maar wordt het toegevoegd aan de ketel die dan af zou moeten slaan. Je sluit hiermee bepaalde risico’s uit." Toch gebruikt men hier nog hoofdzakelijk parallelle systemen: een aparte afvoer- en toevoerbuis. "Dat is van oudsher zo gekomen en een concentrisch systeem is ook wat duurder," probeert Volkers een verklaring te vinden. "Het zou mooi zijn als we hier ook meer richting concentrische systemen gaan, maar dat heeft ook te maken met acceptatie van de markt."

Ecoflo
Wat wel al bij voorbaat door de markt geaccepteerd lijkt te zijn, is de Ecoflo. Een nieuw product dat in de loop van het jaar op de markt wordt verwacht. Het principe is simpel: de warme rookgassen uit de ketel worden gebruikt om 2,8 liter tapwater op te warmen. De unit kan vrij eenvoudig bovenop de cv-ketel geplaatst worden. Het leverde het bedrijf de publieksprijs tijdens de VSK-beurs op. "Misschien wel de mooiste prijs die je met een nieuw product kan hebben. Je product is namelijk pas succesvol als het geaccepteerd wordt door de markt," waren de dankbare woorden van Volkers toen hij de prijs in ontvangst nam. Het product levert 33% gasbesparing op bij warmwatertappingen. "Het is een heel voor de hand liggend product dat ook de consument aanspreekt. Met name voor herketeling is het heel geschikt. Woningbouwverenigingen die besluiten na vijftien jaar de ketels te vervangen, kunnen de Ecoflo er zo tussen plaatsen. Voor ons is dit vrij innovatief. We maakten al producten waar rookgas of lucht doorheen gaat. Nu doen we ook iets met water", besluit Volkers.

Meer weten over Burgerhout? www.burgerhout.nl       

Overig Redactioneel

Omwille van de duidelijkheid 10-01-2014
Ontwikkelaar en eigenaar Ab van der Wiel over rigoureus ingrijpen in een industrieel monument 18-06-2013
Anton & Gerard: de transformatie van twee voormalige radio-assemblagefabrieken tot loft. 18-06-2013
Universitair hoofddocent van de sectie RMIT aan de TU Delft: Heeft gebouw geen identiteit? Slopen! 18-06-2013
Vanuit de visie van Zecc Architecten; transformatie als wisselwerking tussen materiaal en ruimtelijkheid 18-06-2013
Studenten aan de TU Delft over afstuderen op transformatie 18-06-2013
Extreem zuinige woningen met behulp van kalkzandsteen 24-05-2013
Innoverende isolatieplaten bevorderen comfort ouderen: Recticel Insulation levert aandeel in bouw 21-05-2013
CB Verheul: Halfverharding als alternatief voor asfalt 01-05-2013
‘Bubbledeck laat constante groei zien’ 03-04-2013
 

Onze partners

  • Mavotrans
  • Recticel Insulation
  • Sapa by Hydro Building Systems
  • Renson
  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
  • Roval Aluminium
Sluit deze advertentie