Deceunicnk: "Focus ligt heel sterk op duurzaam ondernemen en duurzame producten"
Redactioneel | Advertorial
Geplaatst: 29-05-2012
Van oorsprong een Belgisch bedrijf, maar tegenwoordig een multinational. Deceuninck extrudeert kunststof profielen voor de bouw, met name raam- en deurprofielen. Momenteel is het bedrijf actief in 45 landen en goed voor een omzet van een half miljard euro. Toch zag het er nog niet zo heel lang geleden een stuk minder rooskleurig uit. Paul Jansen, commercieel directeur voor Nederland: "Wij proberen anticyclisch te groeien in een tijd dat het slecht gaat. Dat betekent innoveren, investeren en visie tonen.
Het bedrijf maakte rond 2009 een moeilijke periode door, maar kwam daar ook weer heel goed door heen. De organisatie werd op personeel en financieel vlak herbezien en 'op scherp gezet voor de toekomst'. Jansen: "We kunnen nu weer ontwikkelen in innovaties, in mensen en in nieuwe systemen. De focus ligt nu heel sterk op duurzaam ondernemen en duurzame producten. De nieuwe corporate slogan "Building a sustainable home" maakt hier ook deel van uit. Energetische waarden worden steeds belangrijker." De nieuwe Deceuninck zendow#neo serie is daar een goed bewijs van. Straks meer daarover.
Markt
Als extrusiebedrijf is Deceuninck opvallend aanwezig in de markt. Jansen: "Wij zoeken onze weg naar de markt. In het verleden gebeurde dat altijd vanuit relaties, raamfabrikanten en een nationale distributeur. Maar we zien dat die alleen, die markt niet kunnen bestrijken." De laatste jaren kiest Deceuninck er voor om zelf veel meer naar buiten te gaan. "Onze buitendienstmensen proberen zoveel mogelijk projecten aan te boren voor onze raamfabrikanten." Jansen ziet het als een toegevoegde waarde die uit nood geboren is. "We wachten niet af totdat de raamfabrikant wat bij ons koopt, maar we zorgen dat hij vraag krijgt naar ons product."
BouwdetailWijzer
"Ook proberen we steeds meer het voorschrijfgedrag te beïnvloeden," vertelt Jansen. "We hoorden nogal eens dat niet wij, maar onze concurrent in de bestekken werd genoemd. Dat wil ik nooit meer als excuus kunnen krijgen van onze raamfabrikanten. De online-inspanningen die we al leveren en de samenwerking met Bouwkosten-online en sinds kort ook met Bouwcad-online passen 100% bij die voorschrijvende gedachte." Jansen over de BouwdetailWijzer: "Wij vinden dat we daar in moeten staan. Die exposure naar de markt is heel erg belangrijk. Laat zien dat je in de markt bezig bent, dat je focus en visie hebt. Daarnaast is Archidat in combinatie met Bouwformatie een hele goede partner, omdat je daarmee helemaal vooraan in de bouw zit."
Ketensamenwerking
Ketensamenwerking is volgens Jansen essentieel voor de toekomst. "Ondanks dat we als groep een omzet hebben van een half miljard euro, voel ik mij in Nederland nog een kleine vis. Vandaar dat we graag gebruik maken van kennis van andere grote partijen en zo gezamenlijk onze energie kunnen steken in het benaderen van de markt. We werken samen met marktpartijen als VBI, Wienerberger, Gyproc , Saint Gobain en tal van anderen. Dat zijn allemaal partijen die bij de architecten wel bekend zijn. Als je dan met iets nieuws komt, word je wel serieus genomen. En een goede ketensamenwerking zorgt voor het beperken van de faalkosten in het hele bouwtraject."
Building Holland
Goed voorbeeld van die ketensamenwerking was zichtbaar op Building Holland in de RAI dit jaar. Jansen is enthousiast hoe de verschillende partners zich gezamenlijk hebben gepresenteerd door middel van een live-case 'Aanpasbaarheid en flexibiliteit'. "Met een aantal grote marktpartijen hebben we de handen ineen geslagen om centraal een stand neer te zetten. We hebben laten zien dat je aanpasbaar en flexibel kunt bouwen. Om het gebouw hadden we allemaal een eigen kleine stand." Volgens Jansen heeft de exposure er al toe geleid dat er nieuwe contacten zijn gelegd en er zelfs een contract is afgesloten om met dezelfde stand op de Provada te gaan staan. "Zoals we er nu stonden, zou ik volgend jaar zo weer meedoen. Dit resulteert effect."
Linktrusion
Zelf stond Deceuninck met een van haar nieuwste innovaties op de beurs: de Deceuninck zendow#neo. Een pvc-raam, dat niet meer versterkt wordt met gegalvaniseerd staal, maar met een kern die bestaat uit een schuim dat zowel gerecycleerd pvc bevat als staaldraad. Met deze nieuwe Linktrusion-technologie introduceert Deceuninck niet alleen een alternatieve oplossing voor de gegalvaniseerde stalen versterkingen, het bedrijf zorgt er bovenal voor dat de thermische prestaties significant verbeteren. Jansen: "Op het gebied van energetische waarden is dit een hele belangrijke factor voor ons." Het eerste (test)project loopt momenteel in Zeeuws-Vlaanderen. Vanaf de bouwvak wordt daar in plaats van staaldraad, glasvezelbanden mee geëxtrudeerd.
Duurzaam
Jansen: "De nieuwe zendow#neo is een antwoord op de vraag vanuit de markt naar energie-efficiënte duurzame bouwoplossingen. Behalve de sterk verbeterde energetische waarden, is het materiaal ook heel goed te recyclen. Want als je aan het eind vergeet een goed systeem te organiseren voor de recycling, dan ben je niet duurzaam aan het ondernemen." Deceuninck beschikt daarom ook over een eigen recyclingafdeling en neemt tegen betaling pvc terug van raamfabrikanten in Nederland. Overigens is de nieuwe Deceuninck zendow#neo serie alleen exclusief voor de Benelux. Jansen: "We willen af van het gevoel dat vanuit waar dan ook ramen in Nederland worden geplaatst, zonder garantie en met normen die niet bestaan. Het gebeurt nog heel veel dat alleen op basis van prijs bedrijven hier in Nederland projecten afnemen en gaten vullen. Wij willen juist de lokale markt bedienen met exclusieve producten waar de lokale markt om vraagt."
Overig Redactioneel
|