Producent daksystemen zet groots in op renovatiemarkt
Redactioneel | Advertorial
Geplaatst: 01-03-2012
Sinds 2009 is het aantal gerealiseerde nieuwbouwwoningen gekelderd tot een huidig dieptepunt van circa 50.000 woningen per jaar. En voorlopig weet niemand wanneer het echt weer aantrekt. Veel toeleveranciers voor de bouw spelen in op de huidige situatie. Zo biedt de renovatiemarkt grote kansen. Opstalan, producent van isolerende elementen voor het hellende dak, is momenteel bezig met een flinke campagne. Marc Donkers: "Voor elk renovatiewerk bieden wij een oplossing."
Drie jaar geleden kwam Donkers als Marketing Manager in dienst van Opstalan. Op dat moment werden er nog ruim 80.000 woningen per jaar gebouwd. Dat is inmiddels verleden tijd. Maar het bedrijf weet slim in te spelen op de huidige situatie en zet groots in op de renovatiemarkt. Begin maart staat Opstalan op de Renovatiebeurs in Den Bosch. Maar ook het CAD-detailboek 'Duurzaam en energiezuinig renoveren ', dat Archidat binnenkort op de markt brengt en deelname aan de website Bouwcad-online, passen prima bij de huidige renovatiecampagne van Opstalan. Donkers: "Bouwcad-online is een heel bekende website en als je doelgroep daar komt om hun details te halen, dan wil je daar gevonden worden natuurlijk."
Woningcorporaties
De woningcorporaties zijn een belangrijke doelgroep. Donkers: "De meeste woningbouwverenigingen willen het goed aanpakken. Omdat ze een maatschappelijke functie hebben, willen ze een dak bieden met een goede isolatiewaarde." Daarnaast zijn ze zich volgens Donkers meer bewust van de voordelen om direct de isolatie mee te pakken. "Dat komt ook omdat een woningbouwvereniging de woning in bezit houdt. In tegenstelling tot de aannemer blijft zij woningeigenaar en verantwoordelijk voor het beheer van die woning. Waarom zou je het dan niet doen? Als je toch bezig bent en je voor relatief weinig geld die woning kwalitatief kunt verbeteren. Voor een relatief kleine investering gaan die woningen weer 30 jaar mee."
Upgrade
Zo gebeurt het dat in de praktijk hele woonwijken ge-upgrade worden met de RPG-renovatie-elementen van Opstalan. Hiermee levert het bedrijf een PIR isolatie-element dat als niet-dragend element op het bestaande vlakke dakbeschot kan worden gelegd. Het dakbeschot vervult dan de functie van dragende onderplaat. Bart van Gorp is werkzaam bij de afdeling New Business Development. "Woningcorporaties hebben altijd te maken met huurders, waarbij van binnenuit isoleren eigenlijk geen optie is. De ruimte is in gebruik of is moeilijk bereikbaar. Dan is wat betreft uitvoering het veel aantrekkelijker om van buitenaf te isoleren dan dat van binnenuit te doen. Daarnaast is van buitenaf isoleren bouwfysisch veiliger."
Duurzaam
Ook de eerste eigen dakelementen, nu zo'n dertig jaar oud, zijn inmiddels toe aan renovatie. Donkers: "De elementen voldoen nog steeds in veel opzichten. Met een klein extra element erop voldoen ze ook weer aan de huidige eisen. Dat is heel duurzaam: iets wat goed is, behouden en met een upgrade weer aan de huidige eisen laten voldoen." Bij die oudere elementen is echter geen sprake van een vlak dakbeschot, door de ribben die uitsteken. Vorig jaar introduceerde Opstalan daarom een RPG PIR plus element dat direct op die ribben geplaatst kan worden. Van Gorp: "De profilering aan de langszijden zorgt er voor dat de elementen elkaar steunen, de onderzijde van het element is voorzien van een laag minerale wol die ervoor zorgt dat de luchtlaag tussen het oude dakelement en het RPG PIR plus element wordt afgesloten. Een alles-in-één-oplossing dus."
Detaillering
Donkers: "We zien vaak bij renovatiewerken, dat men denkt een goed element gekozen te hebben, maar dan gaan de dakpannen er af en dan blijkt het toch niet altijd even juist te zijn. Daarom worden we graag vroeg in het traject betrokken." Van Gorp: "Essentieel bij renovatie is altijd de dakvoet, de nok en in zekere zin ook de kopgevel omdat je daar altijd te maken hebt met een bouwkundig detail dat wezenlijk verandert. Als je van buitenaf isoleert, dan wordt je dak hoger en dat heeft invloed op het aanzicht van het dak. Een renovatie-element moet uiteraard deugdelijk bevestigd worden, dat wil zeggen: het mag niet opwaaien, maar het mag ook niet naar beneden schuiven. Daar is met name het gootdetail van groot belang. Dat zijn echt details die aandacht verdienen." Op Bouwcad-online zijn binnenkort de details van zeven knooppunten terug te vinden.
Advies
"Dat is het voordeel dat we als Opstalan vroeg betrokken worden bij zo'n project," meent Donkers. "Dan hoeven de probleempunten niet tijdens de uitvoering te worden uitgezocht. Wanneer je zo'n probleempunt signaleert in de uitvoering, dan ben je eigenlijk al te laat. Daar is niet mee gecalculeerd, dus dat gaat dan extra geld kosten. Je krijgt dan discussies: is het wel nodig? Is het niet nodig? Dat wil je niet. Dat kan je allemaal voorkomen op het moment dat de architect de juiste details heeft op het moment dat hij begint met zijn werkvoorbereiding. En datzelfde geldt ook voor een aannemer, op het moment dat hij een project aanneemt en hij gaat bij ons voor advies te rade, dan wordt hij door ons op dit soort details gewezen. Dáár zijn we sterk in: het adviseren en begeleiden van dit soort projecten. Dus als wij vroeg genoeg aan tafel zitten bij opdrachtgevers en woningbouwverenigingen, dan zijn we er van overtuigd dat ze voor Opstalan kiezen."
Meer weten over Opstalan? www.opstalan.nl
Overig Redactioneel
|