Vanuit de visie van Zecc Architecten; transformatie als wisselwerking tussen materiaal en ruimtelijkheid
Redactioneel | Door Kees van der Hoeven
Geplaatst: 18-06-2013
 Van l/r: Steven Nobel, Marnix van der Meer en Bart Kellerhuis
Door terugval in nieuwbouwprojecten richten architecten zich steeds meer op aanpassing van de bestaande voorraad. Binnen die verbouwingspraktijk realiseert Zecc Architecten al meer dan tien jaar succesvolle en spraakmakende projecten.
Waar je bij nieuwbouwprojecten veelal vrijer bent in de opbouw van een plan, moest Van der Meer in aanvang behoorlijk wennen aan het ontwerpwerk vanuit een reeds gegeven gebouw. Gaandeweg ontwikkelde hij een bijzondere band met die zo breekbare verhouding tussen het bestaande en de ingreep, tussen materiaal en ruimte, tussen oud en nieuw gebruik. Je kunt het vergelijken met de oorspronkelijke taak van de nu functioneel overbodig geworden en vaak monumentale watertorens waar het bureau aan werkt. Ooit bedoeld om met een enorm watervat op grote hoogte de druk in onze eigen waterleidingen op peil te houden via de wet van de communicerende vaten. Zecc vindt vooral de combinatie van drie elementen in het ontwerp belangrijk: een plan moet functioneel zijn, het moet ontwikkeld zijn vanuit duurzame principes en tegelijkertijd moet het resultaat al je zinnen prikkelen. Ze noemen het zelf ‘grounded architecture’, architectuur met een stevige basis, waarbij vooral ruimtelijkheid en (duurzame) materialisering - je zou kunnen zeggen: als ‘nieuwe’ communicerende vaten - extra aandacht krijgen.
Lees het hele artikel in het vernieuwde Bouwformatie Magazine. Vraag nu een gratis proefexemplaar aan of neem een jaarabonnement en ontvang een jaar lang gratis het Octane Magazine.
Overig Redactioneel
|